1 WEEKJE MIDDELLANDSE ZEE OP MSC GRANDIOSA

GENIETEN VAN EEN WEEKJE RUST OP DE MIDDELLANDSE ZEE

Kortbij huis en toch genieten van de zon. Een week weg uit de koude en de regen, dan ligt de Middellandse Zee binnen handbereik om hieraan te ontsnappen. Wat is er dan makkelijker om een cruise te maken? Het voordeel om verschillende plaatsen, verschillende landen te bezoeken en toch maar één keer de koffer moeten uitladen. 

START IN MINEUR

Als de dag van vertrek nadert, kijk je echt wel uit om te vertrekken. Wij waren gebrand om vrijdag rond de middag het vliegtuig te kunnen nemen met bestemming Marseille waar op zaterdag onze cruise zou starten. 

Groot was het ongeloof toen we via een simpel sms-berichtje door Brussel Airlines woensdagavond omstreeks 18:30u op de hoogte werden gebracht dat onze vlucht van vrijdag gecanceld is. Onmiddellijk getracht om de klantendienst nog te bereiken, maar helaas zonder geluk. Donderdag in de vroege ochtend kregen we een alternatief aangeboden waardoor we op zondagavond Marseille zouden bereiken. Omdat de cruise op zaterdag vertrok, was dit voor ons geen optie. 

Gelukkig kon ik de klantendienst op donderdagochtend wel bereiken, waarop ik onze grieven kenbaar hebben gemaakt en afzagen van de alternatief aangeboden vluchten. 

Er zat dus niets anders op dan in de wagen te springen en zo onze reis richting Marseille aan te vatten.  Omdat ik de afstand van 1100 km net iets te ver vind om dit comfortabel in 1 dag af te leggen, had ik voor vertrek nog snel achter een slaapplaats gezocht ongeveer halverwege op de reisweg. 

 

DOMAIN DE SAULON

Na ongeveer een 600 km gebold te hebben met de wagen, zijn we op onze bestemming aangekomen om tussentijds te overnachten. 

Domain de Saulon is een prachtig hotel met een fijn restaurant in een klein dorpje net voorbij Dijon, in Saulon-la-rue. Een prachtig domein waar het in de zomer ook fijn vertoeven is, met uitzonderlijke aandacht voor de klant. Dit alles wordt aangeboden tegen echt wel een mooie prijs. Al bij al hebben we op deze manier weer een mooi hotel ontdekt. Uit elk nadeel kan je dan ook weer een voordeel puren. 

Domain de Saulon
kamer
kamer
badkamer
het domein

NEW HOTEL LE QUAI

Om zoveel mogelijk onaangename verrassingen uit te sluiten, proberen we altijd minstens 1 nacht voorafgaand aan de cruise al ter plaatse te zijn. Uiteraard moeten we dan op zoek naar een hotel om de nacht door te brengen. 

Onze nacht in Marseille hebben we doorgebracht in het NEW HOTEL LE QUAI, gelegen in vieux port. Als je de deur buitengaat sta je direct in de oude haven met het mooi uitzicht op alle bootjes die hier liggen. Ook kan je hier best wel een aantal fijne restaurants en bars vinden om er een gezellige avond van te maken. 

De tijd in Marseille was maar kort, dus buiten een kleine wandeling in de buurt van de oude haven hebben we er niet veel van gezien. 

Kamer
badkamer
kamer
badkamer
Marseille
Marseille
Marseille

START VAN DE CRUISE

Eindelijk zaterdag!! Snel ontbijten in het hotel want om 10u30 worden we verwacht in de cruiseterminal om aan de inschepingsformaliteiten te beginnen. 

Om volop van de cruise te genieten en ons geen zorgen hoeven te maken over wat komen gaat, hebben we graag van zodra we op het schip zijn, alles al een beetje geregeld. 

Het drankenpakket hadden we al voor afreis online geregeld. Wij zoeken vaak naar een cruise waar bijvoorbeeld bij MSC op zijn minst het easy drankenpakket al inbegrepen is. Dan is de kostprijs om naar het premiumpakket te gaan aanvaardbaar. 

Als je maar af en toe eens een alcoholische drank nuttigt, of zelfs helemaal geen, kan een drankenpakket overbodig zijn. In het buffetrestaurant kan je gratis koffie, thee, water en van die zelfgemaakte sappen drinken.

Voor de liefhebbers is er ook de mogelijkheid om een dining-package aan te schaffen om gebruik te maken van de betalende specialty-restaurants, zoals het steakrestaurant, het sushirestaurant, teppanyaki, enz...

Het dining-package is op het schip niet duurder dan wanneer je dit vooraf online al zou boeken, toch niet op de Belgische website van MSC. 

Nog even snel onze creditcard registreren zodat elke uitgave op die manier gedekt is en we niet voor onaangename verrassingen komen te staan. 

Op de inschepingsdag kunnen we ook niet onderuit aan de verplichte veiligheidsdrill. Om 16u30 moeten we ons melden in het theater waar we de instructies meekrijgen wat we moeten doen mocht het toch eens verkeerd gaan. Om 17:00u is dit achter de rug. We kunnen het verstand voor een weekje uitschakelen en het genieten kan beginnen. 

dining package
dining package
koffie / thee
gratis sapjes
verplichte drill
credit card koppelen aan cruisecard.

ONZE FAVORIETE BARS

We hebben al eens een cruise gemaakt op MSC Grandiosa. Als je graag een totaalbeeld krijgt over het het schip eruit ziet, wat je mag verwachten wanneer je een cruise zou boeken met de MSC Grandiosa, kan je ook deze post lezen: Cruizen tijdens Covid op MSC Grandiosa.

Voor ons in cruisen compleet genieten. Uiteraard gaan we wel eens even aan land daar waar we kunnen, alhoewel dit voor ons helemaal geen topprioriteit is. We kunnen enorm genieten van een bijna leeg schip en op die manier zalig genieten van de rust. 

Als we aan genieten denken, wordt hier automatisch drank en spijs aan gekoppeld. MSC Grandiosa is uitgerust met meer dan genoeg restaurants en bars. 

Naar schatting was de bezettingsgraad van de passagiers circa 60 a 70%. Dat was vooral te merken in de bars. We hebben over de ganse week geen één keer moeten zoeken naar plaats om te gaan zitten. Er was meer dan plaats genoeg, ongeacht welke bar we bezochten.

De Edge bar

DE EDGE-BAR

Als we gedurende de dag zin hadden in een lekkere koffie begaven we ons even naar de Edge-bar. Op deck 6 aan het einde van de Grandiosa Gallerij aan de achterkant van het schip kun je deze bar vinden. Uiteraard kan je er veel meer nuttigen dan koffie alleen. 

MASTERS OF THE SEAS

De klassieke Irish Pub die je in andere vormen en met andere namen wel bijna op elk cruiseschip tegenkomt. 

Voor de liefhebbers van bier, is dit op het schip de place-to-be. Een grote verscheidenheid aan bieren beschikbaar, zelfs Chimay, Affligem en een paar artisanale Italiaanse bieren. Niet alleen het aanbod van verschillende soorten bier is mooi, maar ook de Whiskyliefhebber komt hier aan zijn trekken. Meer dan genoeg keuze, en op een paar uitzonderingen na is alles inbegrepen in het premium drankenpakket. 

Masters of the seas
Master of the seas
Masters of the seas
Masters of the seas

SKY LOUNGE

We hadden de vroege seating om te gaan dineren, om 18:00u. Meestal pikten we na het dineren nog de show in het theater mee. Na de show sloten we onze dag altijd af in de Sky Lounge. Deze lounge is op deck 18, uitzicht op het buitenzwembad en enkel voorbehouden voor volwassenen. De drankenkaart is uitgebreid genoeg dat er voor iedereen wel iets lekkers beschikbaar is. 

De avond afsluiten met een lekkere cocktail, een mooi gepresenteerde gin-tonic, wat kan je nog meer wensen? 

Sky lounge
Sky lounge
Sky lounge

ETEN, ETEN EN ETEN

Zoals op elke reiservaring, dus ook bij een cruisereis hechten we toch wel wat belang aan eten. 

Op de MSC Grandiosa is er aan eten zeker geen gebrek. 

Het begint 's morgens al met ontbijt dat je of te wel in het restaurant of te wel aan het buffet kan nuttigen. 

Krijg je gedurende de dag een hongertje, kan je op de middaguren soms terecht in de specialty-restaurants of in het gewone restaurant. Vanaf 12u is het buffet open om een lekkere lunch te verorberen. 

's Avonds laten we het buffet voor wat het is. We genieten van het diner in het main-restaurant. Omwille van het diamondmemberschip krijgen we 1x een diner voor 2 in een specialty-restaurant gratis. Hier maken we dan dankbaar gebruik van om te proeven van de lekkere steaks in "butchers cut".

Persoonlijk vinden wij dat in vergelijking met andere cruiserederijen de kost van de specialty-restaurants te duur is voor wat er aangeboden wordt. Daarom ook dat we niet bijbetalen om van de specialty-restaurants gebruik te maken en 's avonds terug te vinden zijn in de main dining room. 

 

Main dining room
Main dining room
Main dining room
Main dining room
Main dining room
Main dining room
Main dining room
Main dining room
Buffet
Buffet
Buffet
Buffet
Butchers Cut
Butchers Cut
Butchers Cut
Butchers Cut

SHOWS

Een van de activiteiten die je volgens ons niet wilt missen, zijn de shows. Misschien niet elke show sluit aan bij  je interesses, dat is best mogelijk, maar het blijven mooie uitvoeringen. Wat helemaal bewonderenswaardig is, is dat de crew tot wel 4 verschillende shows per week opvoert, en allemaal stuk voor stuk uitmuntende optredens. In vergelijk met andere rederijen heeft MSC voor ons op dit vlak een streepje voor. Er wordt veel minder gebruik gemaakt van externe performers. 

De shows duren gemiddeld tussen de 30 min en de 45 min, en worden 2 tot zelfs 3x per avond uitgevoerd om elke passagier die wenst de mogelijkheid te geven de show bij te wonen. 

Show
Show
Show
Show
Show
Show

CARROUSEL

Buiten de shows in het theater is er op het schip nog een andere locatie beschikbaar om shows op te voeren, de Carrousel-lounge.

De shows hier worden opgevoerd door een ander team dan de shows in het theater. Dompel je onder in de wereld van Cirque de Soleil, en geniet van deze shows.

Als je deze shows wil bijwonen ga je wel in de buidel moeten tasten. Je kan een optreden bijwonen voor 15 euro per persoon. Hierbij is een cocktail inbegrepen. Als je een dining-package aanschaft kan je deze show bijwonen voor de prijs van 5 euro i.p.v. 15 euro. 

Carrousel-lounge
Carrousel-lounge
Carrousel-lounge

AANLEGPLAATSEN

In eerste instantie hebben we deze cruise niet gekozen voor de plaatsen die we zouden aandoen. 

Het was gewoon een heel mooie promotie en een uitstekende kans om even een weekje te ontsnappen aan het koude regenweer. 

In normale omstandigheden zouden we Malta aandoen, en dat was een plaats die we nog niet bezocht hadden. Hier keken we dan wel naar uit. Spijtig genoeg hebben de weersomstandigheden hier anders over beslist. Omwille van de aanhoudende sterke wind besliste de kapitein om in Palermo te blijven liggen i.p.v. door te varen naar Malta. Blijkbaar is manoeuvreren in de haven van Valletta met wind een risicovolle onderneming. 

Waar zijn we dan wel geweest?

De dag na inscheping in Marseille belanden we in Genua. Spijtig genoeg was dit op een zondag en was er in het centrum niet echt veel te beleven. Desondanks hebben we genoten van het zonnetje en van de wandeling door het centrum. 

Genua
Genua

 

De volgende stopplaats was Civitavecchia. Op een kleine 20 minuutjes loop je van het schip naar het station. In het station kan je een retourticketje naar Rome kopen. Als je dit plaatselijk koopt, kost dit ongeveer 10 euro. Na een treinrit van een uurtje kom je in Rome aan. Dus als er voldoende tijd is, kan deze uitstap zeker tot de mogelijkheden behoren. In Civitavecchia zelf is niet veel bijzonders te beleven. Als je gewoon even de benen wil strekken, kan je een wandeling maken op de promenade en even verpozen in een locale horecazaak. 

Civitavecchia: het station
Civitavecchia: de promenade

 

De volgende halte was Palermo. We hebben hier een wandeling gedaan en zijn toch wel een beetje geschrokken van alle vuiligheid die we op de straten tegenkwamen. Het lot besliste erover dat we onvoorzien hier bleven overnachten en nog een dag langer in Palermo bleven. We hebben de 2de dag beslist om niet meer aan land te gaan en op het schip te blijven. 

Het was een aangename temperatuur om buiten op het deck door te brengen en eens in het zwembad te plonsen. Er waren wel wat mogelijkheden om via MSC een excursie te doen, maar wij vinden de prijzen die ze hiervoor vragen net een beetje over de top. Aangezien de insteek van de cruisereis ook rust was, maakte het dus helemaal niet uit. 

Palermo
Palermo

 

Na Palermo werd de oversteek richting het Spaanse vasteland gemaakt. Een volledige zeedag later bracht ons naar Barcelona.

Barcelona is altijd een fijne stad om te vertoeven. Iedereen vindt wel iets naar zijn zin om te doen. In de verschillende wijken vind je meer dan genoeg leuke bars en restaurants. Ben je iets meer cultureel aangelegd behoort een bezoek aan de sagrada familia, het huis van Gaudi, Parc guell, en vele andere dingen zeker tot de mogelijkheden.

Lees ook zeker wat meer over onze favorieten in Barcelona.

Voor de fijnproevers met tijd is een bezoek aan Angle een aanrader.

Vanuit de cruiseport kan je een retourtje met de cruisebus nemen. Kostprijs is 4,5 euro en je wordt ongeveer afgezet aan het begin van de Ramblas. MSC voorziet een shuttle met hetzelfde traject, maar hier betaal je 10 euro voor. De cruisebus wordt aangeboden door de lokale havenautoriteiten. 

Ook voor de wandelaars is de afstand makkelijk overbrugbaar. Vanaf het schip tot het begin van de Ramblas wandel je ongeveer tussen de 30 min en de 45 min. Ideaal om de benen te strekken. 

Colombus monument Barcelona, begin van de Ramblas
Barcelona

TERUGREIS

Op zaterdag zijn we in Marseille dan terug van het schip gegaan. We hebben genoten van een fijne week. Op een fijne manier met heel veel zorg en aandacht heeft de crew ons weer uitstekend verwend. 

Om ook de terugrit niet in 1 keer te doen, had ik nog een overnachting gezocht. Net voor Metz de afrit van de snelweg genomen, in het dorpje Fey, en daar overnacht in het hotel Les Tuileries.

Het hotel was best wel oké, zeker meer dan goed genoeg om 1 nacht door te brengen. Mocht ik meerdere dagen achter mekaar ergens logeren vind ik dit niet echt een aanrader. 

We hebben er 's avonds ook nog iets gegeten in het restaurant. Dit was vrij prijzig en toch niet echt super te noemen. Het ontbijt 's morgens was meer dan voldoende. 

Als je op doorreis bent en wilt ergens overnachten voor 1 nacht is dit best goed. Ook vlakbij de snelweg, dus ideaal om de weg te hervatten. Geen tijdsverlies door een stuk op de kleine wegen te moeten blijven. 

Les Tuileries
Les Tuileries
Les Tuileries

Geef een reactie