Cruizen tijdens Covid-pandemie MSC GRANDIOSA september 2021

Hoe verloopt een cruise tijdens de Covid-pandemie?

Wat kan je verwachten van een cruise in Covid-tijd? Welk zijn de maatregelen die genomen worden om alles zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen? Wij hebben het uitgetest tijdens een cruise van 1 week op de MSC Grandiosa in september 2021. Een weekje ronddobberen op de Middellandse Zee.

1. Wat is er anders dan tijdens een cruise in normale tijden?

 

a. De Boarding verloopt iets anders

1 controle van het Covid-certificaat en het boardingsbewijs

2 Deponeren van de valiezen

3 Controle van de handbagage + het opnemen van de temperatuur van de reiziger

4 Wachten in een lounge voorafgaand aan de Covid-test

5 Covid-test, een swab in je neus.

6 Na de test wachten in een andere lounge

7 Na circa 20 minuten krijg je dan het sein dat je naar het schip mag gaan.

 

b. Extra maatregelen i.v.m. Covid

 • mondmaskerplicht tijdens de verplaatsingen zowel binnen als buiten. Als buiten de social distancing kan toegepast worden hoeft het buiten niet.
 • Tijdens de shows wordt tijdens de ganse duur van de voorstelling gevraagd om het mondmasker in het theater te laten opstaan. Daarbovenop is er tussen 2 personen een lege stoel om de social distancing te garanderen. 
 • De totale bezetting van het schip is ongeveer een 40 a 50%, in ons geval is ons verteld dat er 2800 passagiers aanwezig waren op een maximum capaciteit van meer dan 6400
 • In het buffetrestaurant wordt het eten door de crew op je bord geschept. Het is niet toegelaten om het zelf nog te nemen.
 • Bij het inschepen krijg je een polsbandje om dat je bij het uitchecken terug dient in te leveren. Zo kan er via GPS gekeken worden waar je bent geweest. Wordt er iemand Covid-positief bevonden kunnen zo alle hoog-risico contacten opgespoord worden.
 • De kamersteward komt nog 1x per dag de kamer opmaken i.p.v. 2x per dag. 's Avonds komen ze enkel langs voor het programma te brengen voor de volgende dag.
 • Alle dagen is er een verplichte temperatuurscheck.
 • 2 dagen voor uitchecken is er een verplichte neusswab. Deze is verplicht om terug voet op Spaanse bodem te kunnen zetten. ( enige opmerking, tijdens het verlaten van het schip hierop toch geen controle op gehad)
 • Weinig animatie door het entertainmentteam
 • Geen welcome-back party
 • Geen Diamond party
 • Het concept van de verplichte dril is ook lichtjes gewijzigd. I.p.v. samen te komen op de munsterstations, wordt er nu verwacht dat je het filmpje op de kamer bekijkt. Daarna bel je in op een nummer. Na een aantal minuten word je dan nog wel verzocht om je te begeven naar je munsterstation om je seapass te laten scannen.
 • Bemanning moet constant werken met mondmasker op.
 • Op eigen houtje van boord mag niet, enkel met excursies georganiseerd door MSC zelf.
 • Zowel in bars als bepaalde restaurants waren veel stoelen voorzien van een  signaal dat je er niet mocht plaatsnemen ten gevolge van social distincing.
 • In de bars waren de meeste drankmenu's te raadplegen via je smartphone en een QR-code. Hiervoor kon je gratis gebruik maken van de wifi van het schip.
de gps armband
niet beschikbare zitplaatsen
verplicht mondmasker voor de crew

Onze mening omtrent de Covid-maatregelen.

 

De bedoeling is meestal goed, maar zoals we gewend zijn van MSC is de uitwerking net altijd iets minder. 

In het theater zijn de regels zo dat ze proberen heiliger te zijn dan de paus. Overal 1 zitje tussen, mondmaskerplicht, en dit alles om social distancing na te leven. In de restaurants en de bars blijkt dan social distancing niet zo belangrijk.

Wanneer opgemerkt wordt dat sommige passagiers de maatregelen, zoals het dragen van mondmasker o.a, niet naleven wordt door de crew eerder de andere kant opgekeken i.p.v hierop te reageren. De hogere in rang kijken zeker de andere kant op.

Dat de kamersteward maar 1x per dag de kamer in orde mag maken, daar zien wij de logica niet van in. Als tip kunnen we meegeven dat je best een extra set handdoeken voor de douche en een extra set handdoeken voor het zwembad vraagt. Want deze worden dan ook maar 1x per dag opgeruimd en vervangen door een nieuw proper set.

open stoelen in het theater
kamer

Wat ons ook nog enorm opviel, zeker nu we nog steeds onder invloed zijn van deze pandemie, dat mensen redelijk vuil zijn op zichzelf, en daarmee ook de gezondheid van anderen in gevaar kunnen brengen. Ik bedoel hiermee, en dit is niet nieuw, dat wanneer we het restaurant binnengaan er de regel is dat je je handen wast en/of ontsmet. Dit zien wij spijtig genoeg toch zeer weinig mensen doen. Vanuit de pool-area naar het buffetrestaurant zonder handen te wassen, zonder handen te ontsmetten. Blijkbaar leren mensen niets uit deze situatie. We hebben circa 5 a 10% zich wel aan de regels zien houden.

Volgens ons een vooruitgang en iets dat zeker mag blijven, is dat in het buffetrestaurant de crew achter de pannen en potten het eten op het bord van de passagiers opschept. Hierdoor blijft het buffet er veel netter uitzien. Omdat het zoals het MSC betaamt, niet netjes was georganiseerd was dit nu misschien iets minder qua social distancing. Maar voor de rest is dit voor iedereen beter dat het achteraf ook zo blijft.

buffetrestaurant

2. De cruisebelevenis zelf

 

a. Het eten

Het ontbijt en de lunch hebben we meestal genuttigd in het buffetrestaurant. Hier was voldoende afwisseling. Je wandelde voorbij de voedselcorners, vroeg wat je wilde hebben en het personeel schepte het voor je op het bord.

Het eten zelf was oké, het was niet super, maar zeker niet slecht. Regelmatig was het wel maar juist lauw i.p.v. echt warm te zijn. Uitgezonderd regular koffie, thee en 's morgens de sapjes bestelde je het drinken wat vrij vlug aan tafel gebracht werd.

Het avondeten hebben we gewoon genuttigd in de Main Dining Room, met uitzondering van 1 avond. Het eten zelf was in de meeste gevallen net ietsje beter dan we gewoon zijn van MSC. Het enige wat we hier een beetje misten was wat meer verscheidenheid. De keuze was vrij gelimiteerd. Als je geen tomaten lust heb je echt wel een probleem want bijna alles dat op de kaart staat van voor- en hoofdgerecht is voorzien van tomaten. ( circa 90% van de gerechten)

Het eten mocht dan wel net iets beter zijn dan normaal, dat werd dan weer gecompenseerd door de afwezigheid van de waiters. Onze assistent waiter zagen we in het begin van de avond om ons van brood te voorzien, en daarna voor de rest van de avond niet meer. Onze waiter zagen we voor het opnemen en het leveren van het eten, verder ook niet echt heel veel. Hij had niet veel aandacht voor de gasten. Wij zaten gedurende de week dikwijls meer dan 10 minuten zonder water en zonder wijn. Niet alleen met het toekomen, maar ook tijdens de maaltijd.

Hieronder nog even de menu in de MDR van een paar dagen. Dan heb je een idee wat je mag verwachten.

 

menu
menu
menu
menu
menu

Er zijn nog verschillende specialty restaurants aanwezig op het schip. Het viel ons op dat weinigen hiervan gebruik maakten.

Je kan van de Franse keuken genieten in L'atelier bistrot.

Heb je zin in pannekoeken, ijs of chocolade kan je terecht bij Jean Philippe.

Butchers cut staat bekend voor een lekker stukje steak.

Showcooking kan je gadeslaan en nuttigen bij de teppanyaki

Tapas by Ramon Freixa kan je ook nog vinden.

Tot slot kan je, zoals wij, ook nog genieten van sushi en sashimi bij Kaïto Sushi bar. Wanneer je Diamond member bent, krijg je een gratis tasting-menu in één van de specialty restaurants. Wij hebben hiervoor het tasting menu in de Sushi bar genomen.

L'atelier bistrot
crepes / gelato
teppanyaki
Jean Philippe Chocolat
Jean Philippe chocolat
Jean Philippe chocolat
tasting menu sushi
tasting menu sushi
tasting menu sushi

b. Shows

 

Bijna alle avonden konden we een show meepikken in het theater. We merkten op dat er geen gast-entertainers op het schip waren. Dus alle shows werden verzorgd door de eigen crew. Omdat de bezetting in het theater sterk beperkt werd, werden sommige shows 2 avonden achter mekaar gegeven.

De shows waren nagenoeg hetzelfde opgebouwd, met zang en dans. Dit ging van een rocknight tot liedjes uit jaren 70 en 80.

Desondanks hebben we ons tijdens de shows geen enkel moment verveeld. De kwaliteit van de performance lag een heel stuk hoger dan dat we normaal van MSC gewoon zijn. Prachtige uitvoeringen, prachtige outfits die zelfs de RCCL normen benaderden. Echt fijn om mee te maken.

Ze hadden buiten het theater ook nog de carousel-lounge. Hier was af en toe een optreden van een andere artiest. We hebben dit een keer bijgewoond. De artiest deed een Beatles-tribute. Spijtig genoeg was dit echt niet goed, dat we dan ook na 10 minuten de zaal al verlaten hebben.

carousel - lounge
theater
theater
theater

c. entertainment

 

Mensen, zoals wij, die houden van het spelen van trivia's en andere games blijven een beetje op hun honger zitten. Omwille van de Covid-maatregelen zijn er heel wat evenementen geschrapt. Af en toe werd er wel een trivia/game georganiseerd, maar dan vooral aan het pooldeck. Een beetje jammer, maar begrijpbaar.

 

d. de kamer

 

Zoals vaak hebben we een binnenkamer genomen. De prijzen voor een kamer met balkon zijn meestal vele malen hoger, en je bent daar nagenoeg toch niet. Wij toch niet, enkel voor op te frissen en te slapen.

De kamer zelf was voldoende groot. Ook de badkamer was voldoende ruim. De douche was groot genoeg. Je hebt ruimte genoeg om rond te draaien.

Wat we wel misten is voldoende opbergruimte. Deze was zeer beperkt. Heel weinig kastruimte, weinig leggers en weinig plaats om kleding te hangen.

de kamer
de badkamer
de kamer
weinig kastruimte

e. het schip zelf

 

Het is een vrij recent en nieuw schip. De afwerkingsgraad, zowel binnen als buiten is prachtig.

Er zijn voldoende lounges om rustig van een drankje te genieten: the masters of the sea (English pub), skylounge, the edge bar, infinity bar, Champagne bar, tv studio bar, atmosphere bar, safari bar, sports bar, wild forest bar en de Horizon bar.

Wat ons vooral opviel is dat de lounges binnen echt wel aan de kleine kant zijn. De bezetting van het schip was nu circa 40 a 45%, en met momenten was het al vrij druk in de lounges binnen. We houden ons hart vast wanneer dit schip terug op volle bezetting vaart.

De blikvanger binnen is de grote Grandiosa galleria op deck 6 en 7. 

Als je dan kijkt naar de lounge bij L'atelier bistrot en de Jean Philippe chocolat omgeving, is dit in onze ogen een beetje verspilling van plaats. Deze zou veel beter kunnen benut worden. Hier was dikwijls weinig of geen beweging waar te nemen.

De wc's in de publieke ruimten zijn ook verbeterd. Deze zijn ruimer geworden. Nadien ook geen probleem met pompjes en kranen om de handen te wassen. Alles is automatisch gemaakt.

galleria Grandiosa
masters of the sea
champagne bar
sky lounge

Ook op de bovendekken is voldoende te vinden. Van verschillende zwembaden tot verschillende bars. Ook kan je je uitleven op de Himalayabrug.

Ook hier op de zeedagen toch al een behoorlijke drukte aan de zwembaden en bars.

Opnieuw dezelfde bemerking, dat indien het schip op volle capaciteit draait, dit niet leuk zal zijn.

Zwembad 1
zwembad 2
zwembad 3
himalayabrug

Voor de sportievelingen is er nog een gym waar je aan je conditie kan werken.

Voor de kleinere gasten is er ook voldoende voorzien. Een F1-simulatie, amusement park, een sporthal en zelfs een bowlingbaan.

de gym
F1 - simulator
amusement park
bowlingbaan

f. onze ervaring

 

We hebben genoten van een weekje volle rust. Als je zelf een beetje oplet en je niet te hard stoort aan mensen die het niet te nauw nemen met de regels, dan lukt het wel.

Aan land zijn we niet geweest, omdat we geen zin hadden in de opgelegde excursies met het schip.

Wel hadden we het premium-drankenpakket aangeschaft. Dit helpt natuurlijk wel om de kosten binnen de perken te houden. We hebben wel een paar keer in het restaurant gehad dat bepaalde wijnen uit het pakket niet meer beschikbaar waren. We hebben hier dan een opmerking over gemaakt. 3 dagen na mekaar een wijntje dat niet meer beschikbaar is, is net iets teveel. Tegen onze verwachtingen in is dit zeer professioneel en goed opgelost. Niet op de manier die we normaal gewoon zijn van MSC. Het lijkt erop dat ze net iets meer inzetten op klantgericht en klantvriendelijk dan voorheen. Superfijn om dit te ervaren.

We hebben genoten van de shows

Ook al was de keuze bij het diner beperkt, toch was de kwaliteit van het voedsel net iets beter dan we bij vorige cruises met MSC hebben ervaren.

De avonden sloten we meestal af in de Engelse pub ofwel in de skylounge. Rustig genieten van een drankje en een babbel met de crew, want zo druk was het hier dan weer niet.

Wat telkens opnieuw heel leuk is, dat we crew tegen het lijf lopen die we al op vorige cruises hebben ontmoet. Altijd leuk om opnieuw door dezelfde bediend te worden. Dit maakt de ervaring nog net ietsje beter.

 

3. WEL OF NIET CRUISEN TIJDENS COVID?

 

Wil je al gaan cruisen, maar durf je nog niet goed?

Over 't algemeen loopt alles vrij behoorlijk. De meeste passagiers volgen de regels vrij goed op. Uiteraard zijn er altijd bij die denken dat ze beter zijn dan een ander en denken dat ze de regels niet moeten opvolgen.

Heb je hier geen probleem mee, dan kan je gerust al eens een weekje gaan genieten van een cruise.

Heb je een probleem met:

 • niet op eigen houtje van 't schip te kunnen
 • social distancing die moeilijk te handhaven is in restaurants en bars
 • alle dagen temperatuur laten checken
 • neusswab voor en tijdens cruise
 • beperkte animatie
 • medepassagiers die regels niet volgen
 • schrapping van evenementen

Dan zeg ik neen, dan wacht je beter nog even.

Geef een reactie