WELKE KAJUIT VERKIES IK BIJ HET BOEKEN VAN EEN CRUISE?

Bespaar een heleboel frustraties door de juiste kajuit te kiezen tijdens het boeken van een cruise. Niet alle kajuiten, ook is je verblijftijd herleid tot een minimum, zijn aan te bevelen. De tijd, hoe weinig ook, die je doorbrengt in je kajuit is om volledig tot rust te komen van de beleefde avonturen, althans voor ons toch.

HEBBEN JULLIE OOK ALTIJD ZOVEEL MOEITE OM DE JUIST KAJUIT TE BOEKEN?

Ik heb het nu niet over het verschil van een inside of een outside kajuit, niet over het verschil van een balkonkajuit of een suite. Dit is allemaal nogal sterk afhankelijk van welk bedrag je wilt besteden aan je cruise. Maar ongeacht welk kajuittype jullie ook boeken, er zijn er altijd wel die je liever vermijdt. De meer ervaren cruisers zullen dit best al wel meegemaakt hebben, maar voor nieuwe cruisers is dit best wel goede informatie.

WELKE KAJUITEN VERMIJDEN WIJ ZEKER ALS WE EEN CRUISE BOEKEN?

 1. KAJUITEN ONDER HET POOLDECK
 2. KAJUITEN DIE RECHTSTREEKS ONDER HET BUFFETRESTAURANT LIGGEN
 3. KAJUITEN DIE IN DE NABIJE BUURT LIGGEN VAN LUIDE VENUES OF VENUES DIE LAAT OPEN BLIJVEN
 4. KAJUITEN DIE IN DE NABIJE BUURT LIGGEN VAN EEN PERSONEELSINGANG / PERSONEELSTRAP / PERSONEELSLIFT

 

pooldeck

 

 

1 WAAROM VERMIJDEN WE EEN KAJUIT RECHTSTREEKS ONDER HET POOLDECK?

 

 • Onze actieve medemens heeft om 6u zijn loopschoenen al aan en dondert over de looppiste op het bovendeck. Kan je het lawaai van de neerkomende voeten al horen?
 • Het poetsen van het zwembad en de omgeving gebeurt ofwel ’s avonds laat ofwel ’s morgens vroeg. Dit gaat uiteraard gepaard met het heen en weer schuiven van de zonnebedden. Daar gaat je rust
 • Wanneer het zwembad gevuld of leeg gelaten wordt, heb je kans dat je het water hoort stromen door de leidingen. Niet echt interessant als je de slaap probeert de vatten.
 • Wil je in de vroege namiddag al eens gebruik maken van de rust op je kamer om een uiltje te knappen? Vergeet het, dat zal niet lukken, en zeker niet op een zeedag.
buffetrestaurant

 

2 WAAROM VERMIJDEN WE EEN KAJUIT RECHTSTREEKS ONDER HET BUFFETRESTAURANT?

 

 • Het buffetrestaurant is open van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Je hoort constant een geschuifel van stoelen over en weer.
 • De weinige uren dat het restaurant niet open is, moet er natuurlijk nog gepoetst worden. Wat denk je dan? Uiteraard gaat dit gepaard met het nodige lawaai, waardoor je wederom snel geïrriteerd kan geraken.

 

3 WAAROM BOEKEN WE GEEN KAJUIT DICHTBIJ LUIDE LOUNGES / LOUNGES DIE LAAT OPEN BLIJVEN?

 

 • Bars waar optredens doorgaan, het casino, de discotheek, zelfs de promenades lopen tot in de late uurtjes vol. Dit gaat gepaard met een heleboel conversaties, de éne al wat luider dan de andere. De bandjes spelen ook stevig, wat zich vertaald in vrij veel lawaai. Denk maar niet dat je de slaap kan vatten, alhoewel er wel zullen zijn die er minder last van hebben. Voor ons de enige remedie is om te blijven tot de keet dicht gaat.
 • Heb je een kajuit in de buurt van deze populaire lounges, verwacht je dan ook constant aan een doorstroom van mede-cruisereizigers. Niet allemaal hebben ze het inzicht dat er soms al mensen slapen in de kajuiten die ze passeren. Het roepen en tieren van onze mede-passagiers kan soms ook al eens tot frustraties leiden.
inside kajuit

 

4 WAAROM WE OOK ALTIJD EEN KAJUIT DICHTBIJ EEN PERSONEELSINGANG/PERSONEELSTRAP/PERSONEELSLIFT TRACHTEN TE VERMIJDEN?

 

 • Wij zijn moe van een hele dag actief rond te hollen, maar er zijn “crew-members” waarbij de werkdag pas begint wanneer wij de slaap trachtten te vatten. Deze mensen verplaatsen zich ook voortdurend doorheen het ganse schip. Daarbij maken ze gebruik van de voor hen voorziene trappen en liften. Lig je dus dicht aan één van deze trappen of ingangen, verbaas je dan niet dat je regelmatig een bonk hoort van een dichtslaande deur. Dit is de normale gang van zaken. Je kan zomaar uit je nachtrust gewekt worden.

 

 

Verder is er bij de keuze van de kajuit ook nog zoiets als je eigen wensen en noden die belangrijk zijn. Houd daar zeker rekening mee, anders zou je wel een teleurstelling kunnen oplopen. Wat bedoel ik nu met eigen wensen en noden?

balkonkajuit

 

A. KAJUIT MET BELEMMERD ZICHT.

Je gaat op cruise en je wilt absoluut op zijn minst een balkonkajuit zodat je zalig van het mooie uitzicht kan genieten. Waarom niet, fantastisch is dit. Verzeker je er dan van dat je geen belemmerd uitzicht hebt. Zorg ervoor dat je balkon niet (half) uitkijkt op een reddingssloep want dat zou jammer zijn. Heb je een groter schip met een open binnenruimte, zoals o.a. Symphony of the Seas van Royal Caribbean, heb je ook hier balkonkajuiten. Deze kijken dan uit op de open promenade en het aquatheater. Zorg er zeker voor dat je een balkonkajuit aan de juiste kant uitkiest.

balkonkajuit aan binnenkant van het schip, geen zicht op zee

 

B. BEN JE ZEER VATBAAR VOOR DE REISZIEKTE, “EMOTION-SICKNESS”?

Vele mensen hebben een beetje last van “zeeziekte”. Daar is niets mis mee, en zeker niet wanneer het er al een beetje woeliger aan toe gaat. Ook al vind je op het schip voldoende medicatie hiertegen, is het handig dat je de keuze van je kajuit hier op afstemt.

Om het gevoel van “zeeziek” te vermijden, kies je best voor een kajuit in het middengedeelte van het schip. Liefst dan ook nog zo laag mogelijk. Op deze plaatsen voel je de deining het minste. Vind je geen kajuit meer in het midden, kies dan voor een kajuit aan de achterkant van het schip. Dit is nog altijd beter dan aan de voorkant van het schip.

 

Bovenstaande tips komen uit eigen ervaring, hoogst waarschijnlijk is het nog niet volledig en zullen er nog wel kajuiten zijn die je liever vermijdt tijdens het boeken van een cruise. Voel jullie vrij om dit via het reactieformulier te delen met ons allemaal. Alvast dank daarvoor.

 

Ik hoor het aan de andere kant van het scherm al kraken, ik zie jullie denken : ” ZIJN ER DAN NOG WEL GOEDE KAJUITEN OM TE BOEKEN?”

Natuurlijk wel, en zelfs meer dan voldoende.

Als jullie een mooie cruise voor ogen hebben, bekijk zeker en vast eerst het dekplan van het schip. Ga op zoek naar kajuiten die zowel aan de bovenkant als aan de onderkant omgeven wordt door passagiersdekken. Als er zowel onder als boven jouw kajuit een andere kajuit te vinden is, heb je het minste kans op veel ongewenst lawaai.

balkonkajuit Symphony of the Seas, promenade

 

 

 

 

 

Geef een reactie