ZORGELOOS VOOR HET EERST OP CRUISEVAKANTIE

We hopen jullie inzicht te geven hoe een cruise verloopt. Zeker bij het maken van een eerste cruise zijn er vooraf nog bepaalde vraagtekens die niet ingevuld geraken. We geven jullie een klein inkijk in hoe onze eerste cruise verlopen is. We zullen het vooral hebben over belangrijke dingen aan boord. Over wat jullie kunnen doen en wat wij gedaan hebben op de bestemmingen kunnen jullie meer lezen in de rubriek ontdekken. Onze eerste cruise was eentje in de Caraïben aan boord van “Adventure of the seas”, een schip van Royal Caribbean. Eigenlijk waren het 2 cruisen van 7 nachten achter mekaar. Als bestemmingen hebben we St-Thomas, Aruba, Curuçao, St-Maarten, St-kitts, Antigua, St-Lucia en Barbados aangedaan. De cruise vertrok van San Juan, Puerto Rico.

 

Zonder Zorgen voor het EERST op Cruise.

 

INSCHEPINGSDAG

We zijn graag zo vroeg mogelijk op het cruiseship. Vandaar dat we ons rond circa 11u begeven naar de cruiseterminal. Dit lukt omdat we meestal de dag voorafgaand aan het inschepen al arriveren op onze bestemming. Onze grote bagage geven we af aan de mensen buiten de terminal die hiervoor instaan. Voorzie wel de bagage van labels, zodat ze aan jouw hut afgeleverd worden. In de terminal moet je eerst door de security check zoals op het vliegveld. Eénmaal hierdoor begeef je je naar de wachtrij, als er al één is, om in te checken. Hier voldoe je eerst aan een paar formaliteiten, zoals het invullen van papierwerk dat je bv niet ziek bent geweest de laatste dagen. Ze controleren je gegevens, zoals paspoorten en eventueel betaalkaart als je deze aan je account koppelt. Daarna nemen ze nog een foto van je gezicht en koppelen ze deze foto aan je seapass. Als je de seapass ontvangen hebt, kan naar de wachtlounge om aan boord te gaan, of kan je onmiddellijk aan boord als dit al mogelijk is. JOEPIE!!!!

 

TIP
Houd wel je belangrijke documenten bij de hand. Eventueel een rugzak of handbagage waar waardevolle dingen inzitten. Deze geef je niet af aan de mensen die de bagage ontvangen voor de terminal.

 

DE SEAPASS

de seapass-card

De seapass is een kaart, zoals een bankkaart, die je voor alles en nog wat gebruikt en nodig hebt. Verder is deze voorzien met informatie waar je op bepaalde momenten naar toe moet.

Je gebruikt de seapass voor:

  • op en af het schip te komen. Het kaartje wordt gescand bij het verlaten van het schip en bij het terug erop komen.
  • de kamerdeur van je hut te open, zoals in hotels.
  • drankjes te bestellen. Je hoeft niet elke keer af te rekenen, het wordt gewoon via je seapass gescand en bij op je account gezet
  • alle onboard uitgaven worden op dit pasje gescand
  • toegang tot bepaalde lounges, zoals Diamond lounge ( 80 cruisenachten voor nodig om diamond level te bereiken, dus niet op de 1ste cruise)

 

Onderstaande informatie kan je op je seapass vinden:

  • in welk hoofdrestaurant je moet eten en aan welke tafel
  • wanneer je moet eten, 1ste of 2de seating of mytime dining
  • waar je moet zijn in noodgevallen, welke reddingssloep je moet nemen
  • je kamernummer ( maar niet op welk deck)
TIP
Het gemakkelijkste is om bij het inchecken je visa- of mastercard te koppelen aan je seapass. Dan wordt alles automatisch betaald en hoef je op t einde van de cruise niet in een lange wachtrij bij Guest-Services te gaan staan om je verplichtingen te voldoen. 
Bij MSC moet je je betaalkaart zelf koppelen aan je account aan de self-service automaat aan boord.

 

HET SCHIP VERKENNEN

Als je zoals wij redelijk vroeg op het schip bent, kan je nog niet naar je hut. Deze is nog niet vrijgegeven omwille van poetswerken. Afhankelijk van rederij tot rederij kan je naar je hut vanaf 13.00u of later. De tijd die we nog hebben alvorens de kamer vrij gegeven is, gebruiken we voor een wandeling door het schip om op zoek te gaan naar de beste plekjes. Bars, restaurants, theater en veel meer. Een voordeel van vroeg aan boord te zijn, is dat je eerst een hapje kan gaan eten in het buffetrestaurant. Als je wat later bent, kan het restaurant al wat te druk zijn. Bij het verderzetten van je wandeling doorheen het schip, zie je medewerkers achter een standje staan op de meest strategische plaatsen. Hier kan je drankpakketten, excursiepakketten, wellnesspakketten ( kapper, massages, …) en pakketten voor de specialiteitenrestaurants aankopen. Maak gebruik van je tijd om dit zeker en vast ook eens te bekijken. Als je zin hebt in één van deze pakketten loont het wel de moeite. ( lees flinke besparing op de kosten).

 

VERPLICHTE DRILL

Op de inschepingsdag, juist voordat het schip uitvaart, hoor je een noodsignaal en kondigt de kapitein de verplichte drill aan. Zoals je eerder kon lezen, kan je op je seapass lezen naar waar je je moet begeven om aan de drill mee te doen. Dit is ook de verzamelplaats mocht het echt eens mis gaan. Tijdens de drill krijg je van het personeel een uitleg en richtlijnen wat je moet doen bij een noodgeval, en wordt er ook voorgedaan hoe je een life-vest gebruikt.

Veiligheid is belangrijk.

 

 

Alle inschepingsformaliteiten zijn volbracht en de verplichte veiligheidsdrill is achter de rug.

Laat de cruisevakantie maar komen, het genieten kan beginnen.

Nu jullie weten wat belangrijk is, waar je moet op letten, kunnen jullie ook zorgeloos genieten van jullie cruise, zelfs van jullie eerste.

 

Maar we horen jullie al komen, wat kan je nu allemaal verwachten van een cruise?

 

Een cruiseschip is een drijvend 5-sterren hotel waar de crew alles in het werk stelt om het iedereen uitermate naar de zin te maken. Er worden tal van activiteiten georganiseerd doorheen de dag, dat iedereen wel aan zijn trekken komt.

 

INDELING VAN DE CRUISEDAG

Hoe je je dag indeelt is een beetje afhankelijk van of het een dag aan land is ofwel een volledige dag op zee is. Bekijk ook zeker het cruisecompass. Dit krijg je de dag voordien ’s avonds al op de kamer, zodat je rustig kan bekijken aan welke activiteiten je wil deelnemen.

ONTBIJT

In de meeste gevallen ontbijten we in het buffetrestaurant. Je kan ook kiezen om in een van de hoofdrestaurants te gaan ontbijten, dit is dan uiteraard met bediening. Meestal maken we gebruik van ontbijt met bediening op een zeedag. Dan hebben we hier net iets meer tijd voor. Als je verkiest om het ontbijt te nuttigen in een iets meer intieme sfeer kan je het ontbijt naar de kamer laten brengen. (roomservice) Bij Royal Caribbean is dit zonder toeslag maar er zijn andere rederijen waar je wel een kleine toeslag betaald voor deze dienst.

buffetrestaurant

 

LANDDAG

Als we spreken van een landdag, dan bedoelen we dat het cruiseschip ergens aanmeert zodat wij, als passagiers aan land kunnen gaan om de bestemming te verkennen. In de meeste gevallen, niet altijd, kunnen we na het ontbijt het schip verlaten.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de bestemming te ontdekken:

  • boek een excursie via het schip
  • boek een excursie aan land bij een locale tourgids.
  • Indien de activiteiten of zaken die je wil bezoeken niet ver zijn kan je er een mooie wandeling van maken.

Een excursie met het schip is in de meeste gevallen veel duurder dan dat je dezelfde excursie boekt bij een locale tourgids. Het voordeel van de excursie met het schip is dat het schip wacht indien je niet tijdig terug bent. Omdat het prijsverschil in de meeste gevallen echt wel significant is gaan we meestal zelf op zoek naar de juiste activiteit.

TIP
Als je de excursie niet boekt met het schip, bespaar je toch enige dollars. Wel moet je zien dat je zeker tijdig terug bent, want het schip zal niet op jouw wachten als het tijd is om terug uit te varen. Wij zorgen ervoor dat we minsten 1u voorafgaand aan het vertrek terug aan boord zijn.
Bij het aan land gaan, neem zeker ook het cruisecompass mee. Hierop staat informatie wie verantwoordelijk is in de bestemming aan land. Mocht je het schip missen, word je safe met belangrijke nodige documenten en centen leeggehaald en aan deze verantwoordelijke gegeven. Hier kan je dus je documenten gaan ophalen om op eigen houtje de volgende bestemming te bereiken om terug aan boord te geraken.
cruisecompass

 

ZEEDAG

Soms is de afstand tussen twee bestemmingen groot, dat er langer over gedaan wordt dan alleen maar een nacht varen. Dan vaart het schip een nacht, een volledige dag en nog een nacht om ter plekke te geraken. Deze dag wordt een zeedag genoemd.

Meestal gebruiken wij deze dag om ons na het ontbijt rustig te vestigen aan het zwembad en te genieten van het zonnetje. We gebruiken het cruisecompass om te kijken wat er gepland staat en of er iets interessants bij staat dat we willen doen. Op zo’n een zeedag proberen we dan ook zoveel mogelijk trivia’s en spelletjes mee te spelen. Zowel in het buffetrestaurant als in één van de hoofdrestaurants kan je je lunch nuttigen. Zelfs is er de mogelijkheid om een lunch te nemen in één van de specialiteitenrestaurants.

zwembad voor volwassenen only

Na de lunch kan je je opnieuw nestelen aan het zwembad. Op de meeste schepen zijn er nog veel andere dingen te ontdekken dan alleen maar aan het zwembad liggen. Niet alles is op alle schepen beschikbaar, maar je kan oa:

  • klimmuur beklimmen
  • minigolf spelen
  • basketbal spelen
  • voetbal spelen
  • tafeltennis spelen
  • leren wakeboarden of surfen in het tegenstroombad
  • escaperoom
  • je vermaken in het casino
  • danslessen volgen
  • schaatsen
  • ifly
  • botsauto’s
  • 4D cinema
  • F1 simulator
  • golf simulator

Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een schip dat je dat kan bieden.

DINEREN

We hebben een prachtige dag achter de rug. We hebben genoten van een leuke zeedag of een leuke landdag. Nadat we ons hebben opgefrist in onze kamer en klaargemaakt hebben om te gaan dineren begeven we ons eerst naar een van de bars om te aperitieven.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te dineren :

  • 1ste seating
  • 2de seating
  • mytime anytime dining
  • specialiteitenrestaurants

Wanneer en waar je moet dineren kan je terugvinden op je seapass. Meestal is het 1ste of 2de seating zodat je alle dagen een vast uur hebt waarop je aan tafel verwacht wordt. Als je anytime dining hebt kan je alle dagen op een ander uur gaan eten, tussen bepaalde opgegeven uren. Het hoeft niet altijd maar je kan de dag vooraf al je uur doorgeven wanneer je komt. Kan zeer handig zijn.

Als je wilt eten in een van de specialiteitenrestaurants reserveer je best. Dit kan je op ’t schip zelf doen, maar voor de grotere schepen is het geen overbodige luxe om dit vooraf online doen. Zeker doen, want het is de moeite.

SHOWS

Elke avond wordt er een show opgevoerd. Dezelfde show wordt 2x opgevoerd op die avond om iedereen de kans te geven om deze show mee te maken. In de cruisecompass kan je de uren vinden wanneer de show doorgaat. Er zijn verschillende shows die ze opvoeren. Wat kan je verwachten?

  • muziek en dans: eigen producties van de crew, broadwayshows
  • goochelaars
  • comedians
  • musicals

We hebben al vele shows gezien, en de eigen producties door de crew aan boord is meestal prachtig. Goed gezongen en alles mooi uitgewerkt. Echte aanraders.

De goochelaars en comedians zijn meestal gastoptredens die van schip naar schip hoppen en maar een paar dagen op 1 schip blijven. Dit is minder ons meug, maar het kan zijn dat jullie dat wel allemaal kunnen smaken. Probeer het uit, ga er naar toe.

Op de grotere schepen genre Symphony of the seas, Allure of the seas, Ovation of the seas, … zijn er meerdere verschillende shows per dag op verschillende locaties. Dan is het aangeraden om vooraf even online je shows al te bevestigen om zeker te zijn dat je ze kan zien.

Na de show kan je je nog verplaatsen naar een van de bars waar je nog rustig iets kan drinken. Heel vaak zal je hier ook live-muziek vinden.  De winkeltjes en het casino gaan open bij het verlaten van de haven.

 

LAATSTE CRUISEAVOND / NACHT

 

Tijdens de laatste avond van je cruise moet je ook nog wel een paar dingen doen. Als je je valiezen terug inpakt, moet je ervoor zorgen dat deze voor een bepaald uur terug buiten aan de kajuit staan. Voorzie je bagage van de bijbehorende in de kamer geleverde labels. Het uur kan je terugvinden op het cruisecompass. Vergeet niet dat je nog kledij nodig hebt om ’s morgens aan te doen bij vertrek. Je zou de eerste niet zijn die het vergeten is.

Zorg ook, indien er geen visa- of mastercard aan je account gelinkt is, dat je je account bij guest-services vereffend. Het is niet leuk dat je op de moment dat je het cruiseschip verlaat je aan de kant wordt gezet en eerst langs guest-services moet gaan omdat er iets niet klopt.

Voor ons was dit nu niet het geval, want we bleven nog een weekje. We bleven in dezelfde kamer, maar we kregen toch andere seapassen.

Wil je meer te weten komen over bestemmingen, over cruisen, volg zeker onze blog op regelmatige tijdstippen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie