Curaçao, een sprankelende parel in de Caraïbische zee.

Hoe haal je het meest uit een 1-dags blits-bezoek aan Curaçao tijdens een cruisereis in het Caraïbisch gebied? Het is een prachtige veelzijdige parel in de Caraïbische zee. Als je cruist, heb je meestal maar 1 dag te spenderen aan land alvorens het cruiseship zijn weg verder zet naar een volgende bestemming. We zullen jullie al een stukje helpen door onze ervaringen te delen zodat jullie optimaal kunnen genieten van het bezoek aan Curaçao.

 

Wat zouden jullie willen doen tijdens een 1-dags bezoek aan Curaçao tijdens een cruise?

 

1.Excursies boeken via het schip

Zoals altijd kan je natuurlijk je excursies boeken op het schip, maar deze zijn in de meeste gevallen relatief duur. Je hoeft je dan wel geen zorgen te maken over het verloop van de dag. Op het afgesproken tijdstip wordt je opgehaald om je excursie aan te vatten. Kan je niet tijdig terug op het schip geraken, zal er gewacht worden.

Favoriete excursies te boeken op het schip zijn:

  • bezoekje aan het strand en de zee, zeer populaire stranden zijn de grote knip, playa logan en Cas abou beach.
  • Het eiland verkennen met een gegidste rondrit. Populaire stopplaatsen zijn Jan Thielbaai en het bedrijf waar de blue Curaçao gemaakt wordt.

Een aantal jaren geleden betaalde je al snel circa een 40 a 60 dollar voor deze uitstappen. Meer recentere prijzen heb ik er momenteel niet van. Maar als je een cruise geboekt hebt, en je bezoekt Curaçao, kan je online de mogelijke excursies met de prijzen terugvinden.

 

Vergezicht Curaçao met de tafelberg

 

2. Excursies aan land boeken bij locale tourgids

 

Je hebt verschillende mogelijkheden om een excursie of toer te boeken bij de locale tourgidsen.

  • vooraf online –> kan een nadeel zijn als het schip om welke redenen dan ook van route verandert, zodat je het eiland een dag vroeger of later, of zelfs helemaal niet meer aandoet.
  • Op de pier, als je net het schip verlaten hebt, staan er verschillende standjes die voor ieder van ons wel iets in de aanbieding heeft.
  • Juist bij het binnenkomen van het centrum van Willemstad, als je net de drijvende brug over bent, is er een kiosk, waar je ook nog redelijk wat excursies kan boeken. Deze zijn niet goedkoper dan deze op de pier maar in de meeste gevallen wel goedkoper dan deze op ’t schip.
De drijvende brug naar het centrum van Willemstad

 

3. Doe alles zelf

 

Indien je niet van zin bent om dingen te bezoeken, maar je houd wel van rustige wandelingen, kan je makkelijk op je eigen het centrum verkennen. Er zijn vele leuke kleine bars en restaurantjes waar je rustig kan verpozen. In het centrum vind je voldoende winkels terug, dat je makkelijk een namiddag gevuld krijgt als je ze allemaal binnen en buiten loopt.

Hoe kom je nu in het centrum?

Bij het verlaten van het schip loop je de pier af. Je komt bij een nieuw zeer toeristisch gedeelte van het centrum uit. Dit is speciaal opgetrokken om de cruise-toeristen te ontvangen. Het is gezellig, en je krijgt al direct de relaxte sfeer van het eiland mee. Je vind hier een aantal restaurants en wat winkeltjes. Onder andere de keten Cariloha heeft hier een winkel, met kledij dat voor een stuk uit Bamboe is gemaakt. Eénmaal hier door kom je bij de drijvende brug, die je over moet steken alvorens in het oude centrum uit te komen. Nu kan je rustig aan je wandel- en ontdekkingstocht doorheen het centrum van Willemstad beginnen.

Het nieuwe gedeelte

 

Wat zijn de aanraders om te doen op Curaçao?

 

  • een dagje aan het strand

Het mooie eiland Curaçao beschikt over zeer mooie stranden. Er zijn mogelijkheden zat om een er een leuk stranddagje van te maken. Je kan naar de Jan Thiel baai, de grote knip, Cas abou, Caracasbaai en nog veel meer. Als je dit van zin bent, ben je best dat je tracht vervoer te regelen ofwel op het schip ofwel via een locale tourgids als je van het schip komt. We hadden ook veel zin om een paar van deze stranden te bezoeken, maar via de taxi’s is dit veel te duur. Zij vroegen voor een heen- en terugrit circa 50 à 60 dollar, voor ons was dit teveel. Het was dan ook al te laat om nog een locale toergids te pakken te krijgen. Het strandbezoek zal uitgesteld worden tot bij ons volgend bezoek.

 

  • rondrit met bezoek aan de blue Curaçao fabriek

Onze eerste keer op het eiland wisten we ook niet wat er allemaal te zien was. We hebben een locale toergids aangesproken om ons een rondrit rond het eiland te geven. We hebben voor een schappelijk prijsje de natuur van het eiland gezien met de rondrit. Een van de stopplaatsen was met een prachtig zicht op de tafelberg. Door zo’n rondrit krijg je wel een uitgesproken beeld hoe het ganse eiland eruit ziet, je komt verder dan enkel het stukje aangelegd toeristisch gedeelte. Onze laatste stopplaats van deze rondrit was een bezoek aan de fabriek waar de likeur ” blue Curaçao” vervaardigd wordt. Best wel de moeite waard om dit eens van naderbij te bekijken, zeker dat je merkt dat het op zich toch nog steeds een kleinschalige onderneming is.

tafelberg

Het leuke aan zo’n rondrit met een locale gids is dat er nog wel leuke verhalen verteld worden. Onze gids wist ons nog een leuke anekdote te vertellen.

Weten jullie waarom de huizen in Willemstad zo kleurrijk zijn?

In het verleden was er een gouverneur, die op aanraden van een arts een wet instelde dat de huizen niet wit mochten blijven. Ze moesten allemaal in een andere kleur geschilderd worden. Deze arts had al vele oogkwalen geconstateerd bij de mensen en dacht dat het te wijten was aan de reflectie van de allemaal witte huizen. Als de huiseigenaren dit niet deden moesten ze een boete betalen. Er was ook een ander opmerkelijk detail, de eigenaar van de verfwinkel was de gouverneur toch wel zeker. Dus wat de mensen ook deden, de gouverneur verdiende er altijd aan.

gekleurde huisjes in Willemstad
  • wandelen, winkelen en culinaire ontdekkingen

 

Wij houden er zeker van om een goede wandeling te maken. Curaçao, en meer bepaald het centrum van Willemstad is zéér zeker interessant om al wandelend te ontdekken. Je loopt verschillende kleine straatjes door, waar je de éne winkel naast de andere vindt. Is het geen winkel, dan is het een bar of een restaurantje. Als je zo door de straatjes dwarrelt, bemerk je op een gegeven moment een plein waar meerdere keren per week een markt doorgaat. Altijd de moeite om eens over de locale markt te lopen. Zo leer je een stukje over hoe de locale bevolking leeft. Je kan rustig de interactie aangaan met de locals. Het zijn zeer vriendelijke en gemoedelijke mensen.

Na een aantal uren al wandelend genieten van de omgeving heb je echt wel nood om iets te drinken. In het centrum zijn er verschillende plaatsen waar je tegen zeer gunstige tarieven een hapje en een drankje kan nuttigen. Omdat het zo druk was in het centrum, zijn we net buiten het centrum gegaan. We hebben de weg richting Jan Thiel Baai voor een stukje gevolgd. Op een ogenblik komen we bij een pand aan, genaamd City Beach 88. Ondanks dat er nog wel verbouwingen bezig waren, was het toch al een fantastische plaats waar je echt tot rust kan komen. Hier hebben we dan ook optimaal gebruik van gemaakt en een drankje genuttigd. Na de verbouwingen zal het zeker één van de “place to be’s” zijn in Curaçao. Ook al is het ietsje buiten het centrum, blijft het zeker een aanrader om hier even te vertoeven.

City Beach 88

 

We hadden nog zin in een hapje. Aangezien je overal aan de zee zit, wilden we opteren voor een locale visspecialiteit. Dus vroegen we aan de locals waar we een goed stukje verse vis konden eten. We werden doorverwezen naar het restaurant Bahia. Dit is op de terugweg naar het schip, terug over de drijvende brug, en dan een beetje naar rechts. Vol goede moed gingen we er naartoe, hopende op een deftig stukje verse vis. Het restaurant op zich is goed gelegen, oogt ook wel een beetje leuk, maar het eten viel spijtig genoeg hard tegen. Kleine petieterige portie waar dan ook nog eens veel te veel voor aangerekend werd. Dat is niet echt een goede indruk achterlatend. Spijtig, maar helaas, de volgende keer zullen we op zoek gaan naar iets beters.

Visstoofpotje bij restaurant Bahia

 

 

Geef een reactie