EEN TRIP NAAR IJSLAND AAN BOORD VAN JEWEL OF THE SEAS

HET PRACHTIGE IJSLAND ONTDEKKEN VIA EEN CRUISEREIS

We hadden al veel gehoord over Ijsland en hoe mooi de natuur daar wel was. Ijsland stond sowieso nog op ons lijstje van plaatsen, landen die we absoluut nog wilden bezoeken. Fijn was het dan ook dat we een mooie cruise gevonden hadden met vertrek uit Amsterdam die een aantal plaatsen in Ijsland aandeed. Dus de hoofdreden om deze cruise te boeken was dus de bestemming. We keken er naar uit om Reykjavik, Akureyri en Seydisfjordur te ontdekken. Liverpool en Belfast waren twee mooie extra's.

JEWEL OF THE SEAS

Het was al een tijdje geleden dat we nog een cruise gemaakt hadden met Royal Caribbean. Zelfs al geleden van voor de covid-perikelen. Onze eerste cruises hebben we allen gemaakt met Royal Caribbean en dat was dus ook tot 2016 onze nr 1 maatschappij. We hebben zowel met de grotere schepen zoals Spectrum, Ovation en Symphony als de kleinere zoals Vision, Serenade, en Legend gecruised. We waren dus uiterst benieuwd naar onze ervaring op dit schip. De Jewel of the Seas is al een ouder schip. Het gaat al een 20-tal jaar mee, en dat merk je ook. Er begint overal al wat slijtage zichtbaar te worden. Niet alleen in de cabines maar ook in de publieke plaatsen. Op zich nog niet echt het einde van de wereld, de kleinere schepen hebben ook wel iets van knusheid. Helaas was onze indruk dat Royal Caribbean veel van hun pluimen verloren heeft als we dit vergelijken met onze vorige cruises. Zowel de manier van handelen van het personeel alsook het aanbod van drank en eten is vele malen minder dan voorheen. We eten graag en we eten graag lekker. Tot voor deze cruise was dit op Royal Caribbean nooit een probleem, het kon nooit op, alles was altijd top. Het buffet nu tijdens lunchtijd was steeds beperkt in keuze en zo goed als alle dagen hetzelfde. Ook, maar dat was onze indruk dus eigen mening, leek ons het gepresenteerde voedsel kwalitatief minder dan wat we gewoon waren van Royal Caribbean. Als we dit doortrekken naar de MDR tijdens diner, kunnen we eigenlijk in herhaling vallen. Ook hier leek de kwaliteit van het voedsel niet echt schitterend te zijn. Het leek eerder op een diepvriesafhaalmaaltijd.

SPECIALITY RESTAURANTS

Als we op een schip van Royal Caribbean zitten, doen we meestal we een aantal speciality restaurants. Nu hadden we vooraf online geboekt voor Chops, Izumi en Chefs Table. Giovanni's doen we meestal niet, omdat we overal Italiaans kunnen eten. Na onze eerste dagen in de Windjammer en de MDR bezochten we op dag 5 Chops, het welbefaamde steakrestaurant. Wat was dit een tegenvaller van formaat. Zowel het eten alsook de bediening was ondermaats. We vroegen bij het bestellen achter een flesje rode wijn. De ober ging kijken en kwam terug met het antwoord, sorry mijnheer wij hebben deze niet. Dat klopte ook, deze wijn stond niet op de menu van het steakrestaurant, maar ik wist wel dat ze deze bij vintage, de wijnbar, hadden. De wijnbar en Chops liggen 30 seconden wandelen uit mekaar, en niemand maakte ook maar de aanstalte om voor ons even dat flesje wijn te gaan halen. Is dit uit ontwetendheid of is dit de nieuwe policy, ik weet het niet, maar dit heb ik bij Royal Caribbean op eerdere cruises nog niet mogen meemaken. We vermoeden dat het omwille van onderbezetting is, maar het eten was ook niet je dat. De steak was op zich wel lekker, maar omdat de obers met andere tafels bezig waren, bleef ons eten na bereiden ruim 15 minuten in de keuken staan. Wat is het gevolg denk je? Inderdaad, wij kregen onze steaks koud aan tafel. We hebben één hap gedaan, en deze gewoon teruggestuurd naar de keuken. We hebben we nieuwe gekregen, maar de beleving was al om zeep. Omwille van de beleving in Chops en het idee dat de kwaliteit van het eten in het buffet en de MDR ondermaats was, hebben we wijselijk besloten om Chefs Table te annuleren. We hebben achteraf de foto's gezien en wat waren wij blij dat we dit geannuleerd hebben. Voor de mensen die vertrouwd zijn met Wonderland op de grotere schepen. Het menu van Wonderland is vele malen beter dan Chefs Table. Omdat we toch enorme liefhebbers zijn van Sushi en Sashimi hebben we de boeking van Izumi laten staan. Op dag 9 hebben we dan Izumi bezocht. Ook hier weer een probleem met de wijn. We bestelden een flesje wit, maar spijtig genoeg niet meer beschikbaar. We moeten wel zeggen, hier deden ze wel moeite om te kijken of dit nog ergens anders aan boord beschikbaar was. Dan maar een andere keuze. Helaas na 15 minuten kwam de ober terug met dezelfde melding als voorheen, niet meer beschikbaar mijnheer. Ik zocht en vond nog een derde keuze, maar helaas het mocht niet zijn, ook deze was niet meer beschikbaar. Dan hebben we het maar op water gehouden. Wat betreft de Sushi en de Sashimi zelf, daar kunnen we weinig op aanmerken. De smaken zijn nog steeds vol en lekker. We merken wel dat de porties stevig verkleind zijn terwijl de prijzen wel gestegen zijn. Het is wat het is, maar voor ons was dit een pak minder als voorheen.

VERKENNING JEWEL OF THE SEAS

Ook al is het schip 20 jaar oud, en merk je het er aan, toch blijft het nog altijd een fijne beleving. Je bent nog altijd zelf verantwoordelijk hoe jouw vakantiebeleving is. Om een idee te geven wat je van Jewel of the Seas mag verwachten nog een aantal foto's.

BESTEMMINGEN

De hoofdreden om deze cruise te boeken, waren de bestemmingen en dan voornamelijk het Ijslandse gedeelte. De cruise vertrok vanuit Amsterdam wat sowieso ook een pluspunt was. We hoefden niet te vliegen, want met een treinrit van een uurtje of 3 stonden we in Amsterdam. Buiten de Ijslandse bestemmingen Reykjavik, Akureyri en Seydisfjordur kregen we er nog Belfast en Liverpool als toetje bij. Fantastisch toch.  

REYKJAVIK

De hoofdstad van Ijsland is Reykjavik. Dit was ook onze eerste stop op de cruise. We hadden lekker veel tijd omdat het schip overnacht bleef liggen. Bij aankomst hebben we via het schip de excursie " the golden circle " gedaan. Een bezoek aan het nationaal park van Thingveller, de waterval van Gullfoss en de Strokkur Geiser. Op zich zeker en vast de moeite om te doen. Als tip wil ik hier toch wel even meegeven om dit vooraf te boeken via een lokale aanbieder. Dan kan je dezelfde toer doen voor minder dan de helft van de prijs op het schip. De tweede dag hebben we gewoon de hoofdstad een beetje wandelend verkend. Een prachtige propere stad, niet al te groot, maar wel stevig duur met de prijzen die we  gewoon zijn op het vasteland. Op een eiland dient als per vliegtuig of per schip aangeleverd te worden, dus is dit ook wel een beetje normaal. Tip: om in het centrum te komen is er een gratis shuttle ingelegd door de stad zelf. Een rit van circa 5 a 10 minuten.

AKUREYRI

Een typisch Ijslands dorpje in één van de fjorden. Prachtig, dat wel. Via de crew op het schip wisten we dat de "FOREST LAGOON" zeker de moeite waard was om te bezoeken. Een kleine wandeling van het schip naar het toeristisch informatiecentrum van een circa 5 minuten. Vanaf hier is er door het complex zelf een gratis shuttle voorzien naar hun accommodatie. Fijn toch, niet? Na een paar uurtjes te badderen in de warmwaterbronnen hebben we nog even het lokale centrum verkend.

SEYDISFJORDUR

Een piepkleine gemeenschap dat we terugvinden in een andere fjord. Prachtige landschappen, prachtige natuur. Het is fijn om dit eens even te ontdekken, het heeft zijn charmes. Een wandeling door het dorp levert mooie beelden op. Zo ook de flanken van de fjord door de natuur een weg banend van de éne waterval naar de andere.

BELFAST

Iedereen kent nog wel de verhalen over de IRA in Belfast uit de jaren '80 en '90. Belfast kwam toen regelmatig op een minder positieve manier in het nieuws. Dan moet je nu zeker eens een bezoekje brengen aan de stad. Alles is wel wat gekalmeerd alhoewel je toch nog wel die bepaalde spanningen voelt. We hebben een toertje gemaakt met de hop on hop off bus om een beeld te krijgen van de omgeving. Verder nog een beetje rondgedwaald in het centrum en een bezoek gebracht aan de Crown, één van de oudste pubs in Belfast. Voor ons is Belfast een aanrader om te bezoeken. Let tijdens een rondrit vooral op de muurschilderingen. Deze spreken voor zich, als je een beetje terugdenkt aan de geschiedenis.

LIVERPOOL

Wie Liverpool zegt, zegt de Beatles. Het is de thuisstad van de Beatles en dat merk je ook. Liverpool is natuurlijk veel meer dan dat. Het is een bruisende stad met veel pubs en restaurants. Nieuwe shoppingcenters verschijnen in het straatbeeld. We hebben genoten van het ronddwalen in de stad, ook al was de tijd beperkt.
Ben je verzot op cruisen, en zit je toch nog met wat vraagtekens hier en daar? Surf eens naar Cruisejager, Mark en Lieke verzamelen reviews van medereizigers over de verschillende rederijen heen. Hier kan je zeker nog wat interessante tips bemachtigen om jouw cruisereis nog beter te maken. Lees ook onze review over deze cruise bij hun op de site.

Geef een reactie