Een cruisevakantie : Hoe begin je eraan?

Velen onder ons hebben misschien wel het idee dat een cruisevakantie een onbereikbare droom is.

NIETS IS MINDER WAAR.

Hoe begin je daar nu aan? Hoe kan je zonder zorgen genieten van je welverdiende cruisevakantie?

Een eerste cruise is altijd spannend en dan kan het zijn dat je al eens bepaalde dingen over het hoofd ziet.

Onze eerste cruise was ook een grote ontdekking, maar met de jaren en meer dan 20 cruises later, geven we graag een aantal tips mee om van jullie eerste cruise een succesverhaal te maken.

ADVENTURE OF THE SEAS

1 WANNEER EN WAAR

Eerst en vooral bepaal je wanneer je op reis wilt vertrekken. Daarna kan je gaan uitzoeken welke regio je best kan uitkiezen om te cruisen.

Caraïben: Beste periode om te cruisen is van november tot maart/april. In onze zomerperiode kan je hier geconfronteerd worden met orkanen.

Middellandse zee: Je kan hier cruisen van april tot november, waar persoonlijk voor ons ofwel mei/juni ofwel september de mooiste perioden zijn.

Griekse eilanden: Ook hier kan je heel de zomer mooie cruises maken, waarbij ook mei, juni en september de mooiste perioden zijn, lees rustigste perioden.

Hawaï: Dit hebben wij zelf gedaan in de kerst- en nieuwjaarperiode, maar we hebben in deze periode redelijk wat regen gehad. Na een gesprek met de plaatselijke bevolking wisten die ons te vertellen dat je voor mooi weer best in maart/april of oktober/november een uitstapje naar hun eiland plant.

Noorse fjorden: Dit hebben we gedaan in juni, en een van de kapiteins wist ons te vertellen dat dit echt wel de mooiste periode is om deze unieke plaatsen te bezoeken.

Baltische staten: Ook zoals de Noorse fjorden is juni de beste periode.

Midden Oosten: Plaatsen zoals Dubai, Abu dhabi en Oman zijn prachtig, maar blijf daar weg in de zomer. Veel te héét. Ideaal is de periode van november tot maart.

ARUBA

 

2 VERVOER

Afhankelijk van waar jouw cruise vertrekt, kan je met de wagen tot de cruisehaven rijden indien je dichtbij vertrekt. (Amsterdam, Rotterdam, Hamburg, Kiel, …) Zorg wel voor een parkeerplaats voor je wagen. Iets verder van de cruisehaven bij een parkingbedrijf scheelt soms een flinke hap.

Indien jouw cruise iets verder weg vertrekt is het makkelijk om het vliegtuig te nemen. Wij trachtten steeds zo vroeg mogelijk onze vliegtuigtickets te boeken. Onze ervaring leert dat we dan de beste prijzen kunnen scoren. Afwachten om een lastminute ticket te scoren kan wel eens zuur opbreken. Om de prijs van een vliegtuigticket te drukken, bekijken we ook naar onze omliggende vliegvelden die rechtstreeks op de bestemming vliegen. Zoals Londen, Parijs, Frankfurt.

vb:

Vanuit Brussel naar Miami met overstap in New York, Atlanta, … gaf ons vorige keer een prijs van circa 750 a 800 euro per persoon. ( retour)

Ik had een vlucht gevonden rechtstreeks vanuit Lissabon naar Miami ( retour) voor 360 euro per persoon. De vlucht van Brussel naar Lissabon kostte ons 130 euro per persoon. Door even het web uit te pluizen besparen we circa 500 à 600 euro, die we weer aan nuttigere dingen kunnen besteden.

 

3 OVERNACHTING

Als wij een cruise boeken, zullen we altijd minstens één nacht vooraf een overnachting boeken als we met het vliegtuig gaan. Als er iets met het vliegtuig gebeurt, hebben we nog altijd speling om tijdig op bestemming te geraken. Je mist toch niet graag een deel van de vakantie.

We hebben dit al eens voorgehad omwille van sneeuw in België en zijn pas 5 dagen later kunnen vertrekken. Gevolg, 5 dagen cruise kwijt.

 

4 KOSTPRIJS

Om het budget te bepalen dat we nodig hebben om een cruisevakantie te ondernemen, moeten we met alle dingen rekening houden. Anders kan je wel eens voor een onaangename verrassing komen te staan bij de afrekening. Het is niet enkel de kostprijs van de cruise, de overnachting en het vervoer.

Waar moeten we nog rekening mee houden :

  • verplichte fooien
  • dranken aan boord
  • excursies
  • uitgaven tijdens aan land gaan op bestemmingen
  • speciale restaurants aan boord

 

5 VERGELIJKEN

Meestal loont het wel de moeite om dezelfde cruise eens te vergelijken bij verschillende reisbureau’s of online.

Het kan soms zijn dat zelfs in België de prijs van dezelfde cruise kan verschillen bij verschillende reisbureau’s.

Vaak kan je deals doen met drankenpakketten, excursies die goedkoper aangeboden worden.

Vb:

Bij reisbureau X kost een cruisevakantie, overnachting en vervoer voor 7 nachten 1000 euro per persoon. Bij reisbureau Y kan je dezelfde cruisevakantie vinden voor 1100 euro per persoon, maar krijg je 2 excursies en een drankenpakket erbij. Neem een gemiddelde prijs van een drankenpakket voor 7 nachten rond de 250 a 300 euro per persoon en voor 2 excursies mag je ook al snel 120 a 150 euro per persoon rekeningen.

Dus in dit voorbeeld ben je met reisbureau Y zeker beter af.

Vergelijken loont.

ST THOMAS

Wat zijn jullie ervaringen hieromtrent?

 

Geef een reactie