De Noordzee van Duitsland tot Spanje met MSC EURIBIA

Even weg uit de dagelijkse ratrace. Geen zin om te vliegen maar wel op zoek naar een Cruise!! Vanuit Zeebrugge worden er door MSC een aantal cruises georganiseerd, fijn toch. Lekker dicht bij huis opstappen. Een trip van 14 dagen die ons tussen Duitsland en Spanje liet dobberen.
We weten dat in April het weer in onze contreien het wel eens kan laten afweten, maar dat bederft de pret niet. We moesten er even tussen uit. 

DE REIS 

De start in Zeebrugge is superfijn. 's Morgens met de wagen, iets meer dan een uurtje bollen, richting de opstapplaats. Geen gedoe op de luchthaven, geen gedoe om op de luchthaven te geraken. 

De cruisereis nam ons gedurende 14 dagen mee op de deining van de Noordzee. De aanleghavens waren Hamburg, Rotterdam, Le Havre, Southampton, Brest, La Rochelle en Bilbao.

Hamburg bezochten we op een zondag. Van onze vorig bezoek wisten we dat op zondag er zo goed als niets open is. Het weer was aan de miezerige kant, waarop we maar besloten om aan boord te blijven. 
In Rotterdam aankomend, was het weer ook niet zo bijster. Tussen de buien door hebben we toch genoten van een fijne wandeling in het Rotterdamse stadscentrum.
In Le Havre zijn we ook op het schip gebleven. Als je hier al eens gepasseerd bent, heb je alles wel gezien. De meeste internationale reizigers nemen hier de excursie naar Parijs, maar wij staan van bij onze woonplaats binnen een uurtje of 3 à 4 in Parijs met de wagen of de trein. Dan is het gek om extra in de buidel te tasten om deze excursie te doen.

Brest

Het was onze eerste keer dat we Brest bezochten. De havenautoriteiten hadden gratis vervoer voorzien om de bezoekers in het centrum af te zetten en terug op te pikken. We hadden geluk dat er een stralend zonnetje aan de hemel stond. Een beetje rondkuieren door het stadscentrum en de winkelstraten. De beentjes zijn gestrekt en dat was het voornaamste doel. 

Brest
Brest
La Rochelle

Een zalig havenstadje in de uitlopers van de cognacstreek. Ook hier hebben de havenautoriteiten een gratis shuttlebus voorzien van de cruiseport tot in het centrum. De rit duurde toch wel een dikke 15 a 20 minuten. 
Het was nog vroeg op het jaar en nog redelijk rustig. Kan je dit stadje bezoeken in de zomermaanden is er een grote bedrijvigheid. 
Vanaf hier kan je een oversteek doen naar Fort Boyard voor de liefhebbers. 
Een hele aangename promenade aan het water, leuk om over te kuieren. In de zomermaanden staat het hier vaak vol met allerlei standjes. 

Bilbao

Eén van de grote redenen om deze cruise te doen was het bezoek aan Bilbao.
We hadden al opgevangen dat Bilbao een prachtige stad is. Bijkomend in het hartje van het Spaanse Baskenland bekend om het lekkere eten.
Hoog tijd om Bilbao te ontdekken. Natuurlijk ben je tijdens een cruise beperkt in tijd, en lukt het niet om alles te zien. Je krijgt wel een mooi beeld of het de moeite is om Bilbao nog eens terug te bezoeken. 

TIP:
Bij het verlaten van het schip, wandel je de haven uit en loop je naar het metrostation Neguri. Dit is ongeveer een half uurtje wandelen. Vandaar uit kan je de metro nemen naar Bilbao centrum. Enkel ticket kost je €2,40 en makkelijk via de automaat te nemen. 
Vanuit Neguri sta je op een half uurtje in het centrum van Bilbao. 
Bezoek je het Guggenheim kan je het beste de afstap Moyua nemen. 
Als je de transfer van het schip naar Bilbao neemt met de bus, rekent MSC hier toch wel een stevige prijs voor aan. ( Als ik me niet vergis was dit net geen €50 euro per persoon).

 

Stop 1 in Bilbao, hoe kan het ook anders, het Guggenheim Museum. Ook hier de tip om dit niet via MSC te boeken, inclusief transfer rekenen ze snel een €100 per persoon. De inkom is €18 euro per persoon, tel hierbij het retourticket van de metro en je bent met €23 gesteld. 
Het museum op zich is wel eens leuk om er door te lopen. Niet alles kan ons bekoren, maar toch eens fijn om het gezien te hebben. 

Stop 2, de oude stad.
Na het bezoek aan het Guggenheimmuseum zetten we onze weg al wandelend verder. Door het centrum, door de grote winkelstraat die proper en veilig is, richting de oude stad. We vinden verschillende plaatsen waar we kunnen proeven van de Baskische Pintxos. Het Baskenland staat sowieso al een beetje bekend voor de culinaire toetsen. 
Het viel ons op hoe toegankelijk Bilbao is voor iedereen, ook voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers. In vergelijking met andere grote steden is Bilbao proper en aangenaam om te wandelen. ( we hebben uiteraard maar een beperkt stuk gezien omwille van de gelimiteerde tijd). Zeker een aanrader voor een citytrip van een paar dagen. 

Southampton


Ook een plaats die we al meerdere malen gedaan hebben. Niet ver van de cruiseport is er een fijne niet al te grote shoppingmall. Achter de shopping ligt de winkelstraat en daarachter vind je een mooi park waar je rustig de benen kan strekken. 

Wij gaan hier meestal wel even naar de shopping kijken. Kwalitatieve kledij die toch wel iets goedkoper is dan aan onze kant van het Kanaal, maakt het wel eens de moeite om te snuisteren. 

Geef een reactie