5 leuke aanleghavens in Noord-Europa

Maken jullie al plannen voor een volgende cruise? Hebben jullie al eens gedacht aan een cruise naar de Noorse fjorden of de Baltische staten? We nemen jullie mee op onze reis en laten je kennismaken met 5 leuke havens die we tijdens deze wondermooie cruises gedaan hebben. Jullie kunnen zelf al lezend ontdekken of ook deze cruisereis iets voor jullie kan zijn.

 

CULTUUR EN ONGEREPTE NATUUR, HAND IN HAND, HET KAN VIA EEN CRUISEREIS NAAR HET NOORDEN VAN EUROPA.

 

1 KOPENHAGEN

Hoe moet ik hier nu weer over beginnen? Kopenhagen is een fantastische stad, waar er voor iedereen wel iets naar zijn bek te vinden is. Zalig om Kopenhagen al wandelend of fietsend te ontdekken. Het wordt niet voor niets de meest fietsvriendelijke stad van Europa genoemd.

ijsbeer

Niet alle bezienswaardigheden zal ik vermelden, zodoende blijft er voor jullie ook nog het een en het ander over om te onderzoeken. Wij vonden volgende plaatsjes zeer leuk en het vernoemen waard:

  • Amaliënborg: het koninklijke paleis
  • Carlsberg de brouwerij: Een leuke maar ook leerrijke rondgang met op het einde 2 consumpties gratis.
  • De kleine zeemeermin: Wandel vanaf Amaliënborg naast het water van het centrum weg, en je zal ze wel op je weg tegenkomen.
  • Tivoli park: Een klein gezellig pretpark, waar er ’s avonds regelmatig optredens doorgaan.
  • Nyhavn: De uitgangsbuurt bij uitstek. Let wel dat de prijzen van alcoholische consumpties bij de plaatselijke horeca de pan uitswingen.
  • De zoo: Als dierenliefhebber mocht een bezoek aan de zoo niet ontbreken. Makkelijk bereikbaar met de bus vanuit het centrum.
de kleine zeemeermin

 

 

2 ST PETERSBURG

Hou je van kunst en cultuur, wacht niet langer en leg je bezoekje aan St Petersburg al vast. Prachtige museums en kerken die je van binnen en buiten kan bewonderen. Neem een Engelstalige gids onder de arm en laat je onderdompelen in de pracht van het verleden. Er is veel te bekijken, maar wij hebben het beperkt gehouden tot:

  • De kerk van de verlosser op het bloed

Deze hebben we enkel aan de buitenkant kunnen bewonderen. De gekleurde torens schitteren in het blauw van de lucht.

feeërieke kleurrijke torens
  • St – Isaac kathedraal

Langs buiten ziet het er een beetje vervuild uit. Maar laat dat je zeker niet tegenhouden om de binnenkant te bewonderen. Prachtige schilderwerken tot zelfs in de koepel toe. Je vraagt je af hoe ze dit in de vroegere jaren hebben klaargespeeld. Eindeloos kan je op de indrukwekkende geschilderde taferelen blijven turen.

binnenin de kerk
  • Hermitage

Wat eens het winterpaleis van de tsaren was, is nu één van de grootste museums ter wereld. Je kan het zo gek niet bedenken, of je zal het wel kunnen vinden.

Schilderwerken van Rubens, de creaties van Da Vinci, beeldhouwwerken, de geschiedenis van Rusland uitgebeeld via de kunst, …

Anekdote

De gids vertelde ons dat wanneer je voor elk uitgestald stuk 1 minuut bleef staan, je 4 jaar zou nodig hebben om rond te geraken.

de gouden kamer

 

TIP

Bezoek je Rusland via een cruise, maak dan gebruik van een excursie aangeboden door het schip. De visa die je nodig hebt om in Rusland binnen te mogen zit in de prijs van de excursie vervat. Als je hier in België een visum voor Rusland aanvraagt, betaal je aan snel meer dan 100 euro. Laat je het via de visumcentrale gaan, kom je nog duurder uit. Vandaar dat de prijzen voor deze excursies via het schip nog vrij betaalbaar zijn.

 

3 BERGEN

Maak je een cruise naar de Noorse Fjorden, dan zal vaak één van de stopplaatsen Bergen zijn. Dit is de 2de grootste stad van Noorwegen. Maak een zalige wandeling doorheen het centrum. Blijf een beetje plakken in de wijk Bryggen, allemaal winkeltjes ondergebracht in gekleurde huisjes.

bryggen

Ben je een visliefhebber? Eet je graag krab?

een lekkere portie krab

Op de vismarkt kan je een portie verse krab bestellen. In de vroege ochtend aangeleverd door de vissers, verser kan je het dus niet hebben, zalig.

 

4 TALLINN

Ben je zeker dat je juist zit? Ben je echt in de hoofdstad van Estland?

tallinn

Als je de stad verkent, lopend door de smalle straatjes over de kasseitjes, met hier een pleintje en daar het grote marktplein, waan je je in een knus Ardennees of Duits dorpje. Het is supergezellig om door deze smalle straatjes te laveren. Op het marktplein staan lokale handelaars hun waren te vekopen. Er zijn wel lokale dingen bij, maar laat je niet verleiden om te veel te betalen voor de typische toeristische dingen zoals magneten. Als je graag iets drinkt, zoals een koffie bijvoorbeeld, loop een paar straatjes om, weg van het marktplein.

Een koffie op het marktplein 4,50 euro // Een koffie, iets buiten het centrum, een paar straten van het marktplein weg 2,20 euro.

Je bent gewaarschuwd.

marktplein Tallinn

 

5 STOCKHOLM

Ja hoor, we zijn in Zweden. Van alle plaatsen in Noord-Europa zijn deze toch wel de vriendelijkste en de meest joviale mensen. Uiteraard dat Zweden niet mag ontbreken in deze lijst.

Hier vind je ook zoals in Tallinn veel smalle straatjes in de winkelbuurten. Op een gegeven moment, wandelend door deze smalle straatjes sta je ineens aan het koninklijke paleis. Het paleis heeft wel iets, maar de groene schijtkleur op het dak vinden we maar niets.

het paleis

Heb je zin in iets verrassend?

Waarom breng je eens geen bezoek aan de Icebar? Echt een toffe ervaring. Je betaalt een bedrag van 20 euro, en hierin zit dan 1 alcoholische cocktail inbegrepen. Deze cocktail wordt, hoe kan het ook anders, geserveerd in een glas van ijs gemaakt. Ook voor de geheelonthouders onder ons, zijn er alternatieven zoals alcoholvrije drankjes.

De ingang van de Icebar kan je vinden via de lobby van het Hotel C.

cocktails in een ijsglas
de “icequeen”

 

Geef een reactie