Kaapstad en omgeving, oogverblindende taferelen.

Na 24 dagen cruisen van Venetië zijn we eindelijk aangekomen in Durban, Zuid-Afrika. We zijn nu al zover gekomen, dan nemen we er ook nog maar een paar dagen Kaapstad bij, waarom niet.

Wat maakt dat Kaapstad zo leuk is om te bezoeken? Wat is er allemaal te doen in Kaapstad en omgeving?

Kaapstad is een prachtige veelzijdige stad waar er veel te beleven valt. Niet enkel de stad, maar ook de wijde omgeving heeft veel te bieden. Denk maar aan de wijndomeinen in al zijn pracht en praal, of wat denk je van ” Cape of good hope”, “Cape Point”, …. Er is zoveel te beleven dat je je best zo goed mogelijk organiseert om dit allemaal klaar te krijgen.

Hoe haal je nu het maximum uit je bezoek aan Kaapstad?

Om het financieel draagbaar te houden en toch op zo’n korte tijd zoveel mogelijk te zien hebben we voor 2,5 dagen een privé-gids geregeld. Er zijn websites zoals Tour-HQ waar je zelf de dingen die je wil doen in een programma kan gieten. ( eerst een gratis account aanmaken) Eénmaal dat je je programma dat je wil doen online hebt gezet, krijg je van verschillende lokale gidsen aanbiedingen en prijsoffertes. Hieruit kan je dan je keuze maken met welke gids je in zee wil gaan.

Wij hadden een 7-tal offertes gekregen, en daaruit hebben we dan Johan van Out ‘n’ About Cape Tours geselecteerd. Hij ging mee in het verhaal over de dingen die we wilden doen, en hij was zeer schappelijk van prijs.

Hij heeft ons komen afhalen van de luchthaven, teruggebracht naar de luchthaven en dan 2,5 dagen gegidst. Alle activiteiten die we gedaan hebben en waarvoor inkomgelden gevraagd werden, zaten mee verrekend in de prijsopgave. Dus we kwamen achteraf niet voor verrassingen te staan.

Wij vinden Johan een zeer capabele gids, niet roker, verzorgd busje en geeft heel veel uitleg. De dagen zijn goed gevuld. Mochten jullie op zoek zijn naar een goede gids waarbij jezelf je programma kan uitstippelen en niet de opgelegde dingen hoeft te doen, contacteer Out ‘n’ About Cape Tours.

Wat heeft Johan van Out ’n About Cape Tours ons allemaal laten zien?

 

DAG 1

table mountain

 

Op aanraden van onze gids hebben we de eerste dag in volle ochtendgloren, het was 08.00u, de tafelberg bezocht. Met de eerste gondel van de kabelbaan mee naar boven. Zalig genieten van feeërieke panorama’s, zonder dat er veel medebezoekers aanwezig zijn. In alle rust de nodige tijd nemen om de juiste plaatjes te schieten zonder dat je gehinderd wordt door anderen. Uitzonderlijk fabuleus mooie vergezichten komen je tegemoet. Het is niet voor niets dat de tafelberg tot de zeven wereldwonderen behoort.  Je kan vanuit het dal te voet de top van tafelberg bereiken, maar reken dan snel een uurtje of 3 vooraleer je boven bent.  Op 3 minuutjes ben je met de kabellift boven of beneden.

going up
vergezicht
up on table mountain

up on table mountain
vergezicht
miniatuur mountain

Het kan zijn dat de weersomstandigheden het niet toelaten om de berg te bezoeken, ook al heb je een ticket. Niet getreurd, je ticket blijft 7 dagen geldig, dus kan je de volgende dagen opnieuw proberen.

In de ochtenduren tussen 08:00 en 13:00u kost het 330 ZAR. ( = circa 21 euro)

Na 13:00u tot sluiting is de prijs 290 ZAR. ( = circa 18,5 euro)

De tip van onze gids heeft zeker geloond. Oké, je bent op vakantie en dan toch nog zo vroeg uit je bed, maar doe het toch maar en zie dat je bij de eerste boven staat op de tafelberg.

Verder, na het bezoek aan de tafelberg, hebben we nog een rondrit gekregen in de stad en omgeving. Eerste stopplaats was signal hill, een plaats waar vandaag veel aan paragliding gedaan wordt. Vroeger werd de heuvel gebruikt om met seinvlaggen de aankomende schepen te waarschuwen, vandaar ook de naam.

signal hill
lion’s head
bo – kaap

Vervolgens zijn we door een ander stukje gereden, het stukje van de stad met allerlei gekleurde huizen. Dit is de bo-kaap wijk. Het gedeelte van de gids zat er voor vandaag op en we vroegen hem ons te droppen aan de Waterfront. Een zeer gezellige, ook wel zeer toeristisch, omgeving voorzien van de nodige shoppingmalls, restaurants en vele andere activiteiten. Op elke hoekpunt is wel iets anders te doen, een zangoptreden, een dansoptreden of de éne of andere goochelaar die met zijn kunstjes het publiek probeert te animeren. Zowel beide kanten van de havenvaargeul zijn interessant om te bezoeken. Van de éne naar de andere kant geraak je via een loopbrug. Bewonder onder andere het hotel “the silo”, de vroegere graansilo’s die nu volledig gerestaureerd en verbouwd zijn tot een Luxe-hotel. Zet je neer op één van de vele gezellige terrassen voor een drankje en/of een hapje.

prachtig panormazicht
hotel the silo
leuke terrassen

We besluiten dat het tijd is om naar het hotel te gaan en maken gebruik van de gratis shuttle die het hotel waarin we verblijven aanbiedt.

 

DAG 2

Opnieuw voor dag en dauw uit de veren want vandaag gaan we een aantal wijnhuizen bezoeken met de nodige proeverijen uiteraard.

Johan voert ons door het unieke landschap vanuit Kaapstad richting Stellenbosch en Franschhoek, de wijnregio’s bij uitstek. Onderweg informeert Johan ons met de nodige geschiedenis en weetjes omtrent Kaapstad, Zuid-Afrika en zo meer.

Als eerste wijnhuis stond Guardian Peak op het programma. Nu op hun website stond, proeven vanaf 09:00u en toen we daar aankwamen, iets na negenen, vertelde de bazin ons dat het niet mogelijk was om te proeven. We moesten wachten tot 10.00u. Spijtig, maar dat is niet mogelijk, dus rijden we verder. We stoppen bij een groot proper domein: SKILDPADVLEI.

Dit wordt dus onze eerste kennismaking met de proeverijen. Een zeer vriendelijke dame bezorgt ons een beetje brood samen met wel 6 verschillende wijnen om te proeven. Dat begint al stevig, gelukkig hebben we een goed ontbijt achter de kiezen in ons hotel. Van de 6 wijnen die we geproefd hebben, ze zijn allemaal wel lekker, vinden we er eentje bovenuit steken. Ook al is de prijs zeer matig, omgerekend amper 8,5 euro voor deze fles, kopen we er geen. Het is een heel gedoe om dat mee te nemen in het vliegtuig, met kans op glasbreuk.

 

We moeten dringend verder, want we worden verwacht voor een privé-toer bij de “the toren estate”. Onze gids heeft dit op voorhand geregeld. Waarom dit huis bezoeken zullen jullie je afvragen? Via een lokale wijnhandelaar drinken we thuis ook wijnen van dit huis, en deze zijn zo lekker dat een bezoekje niet mocht ontbreken.

De zaakvoerder Albie leidde ons rond op het domein en voorzag ons van de nodige uitleg hoe de wijnen tot stand komen. Wist je dat zelfs de temperatuur van de wind die over het domein waait een invloed heeft op de kwaliteit van de wijn? Komt deze wind dan nog rechtstreeks over het water of wordt deze gebroken door bergflanken is zelfs van invloed.

Een prachtige kelder voorzien van de nodige vaten die nodig zijn om de prachtige blends die ze produceren te maken.

Het proeven mag uiteraard niet ontbreken. We proeven hier van alles wat hij heeft staan. Spijtig genoeg is er niet de mogelijkheid om van de gelimiteerde oplages te proeven, zoals de book XVII en the black lion. Alles bij deze wijnen wordt met de hand gedaan, tot zelfs het uitsorteren van de druiven toe. Een zeer arbeidsintensieve wijn vertaald zich dan ook naar de oplage en de prijs.

Ondertussen zijn we de middag al gepasseerd en beginnen we een hongertje te krijgen. We nemen afscheid van Albie en de collega’s en zetten ons weg verder. We zijn op weg naar Allee Bleue. Ook hier drinken we thuis al eens een wijntje van dat ons zeer goed bevalt. Bij aankomst op het domein zetten we ons eerst neer in het kleine restaurantje om toch snel iets te eten.

De innerlijke mens is versterkt, we kunnen er weeral tegen, op naar de proeverij. We krijgen een formuliertje waarop we een 15-tal wijntjes vinden waaruit we mogen kiezen. Ieder van ons mag er 3 kiezen om te proeven. Deze smaken bevallen ons toch niet echt. Dus buiten de wijn die we hiervan thuis drinken moeten we er geen van hebben. Dat weten we dan ook weeral.

We sluiten af en zetten ons weg verder naar een volgend wijnhuis: Fairview. Dit huis heeft onze gids zelf voorgesteld. We kennen de naam, en hebben er ook al wel eens van geproefd, maar ik ben niet verzot op shiraz en daarom laten we dat meestal links liggen. We geven het het voordeel van de twijfel.

Opnieuw krijgen we 6 verschillende wijnen voorgeschoteld om te proeven. Hier gaan ze zelfs nog een beetje verder want ze voorzien bij elke wijn een bijhorend stukje kaas. Dat is best wel leuk. Ik wordt aangenaam verrast tijdens het proeven. De shiraz heeft een totaal andere belevenis dan dat ik anders gewoon ben. Het is tevens ook een prachtige locatie waar deze proeverijen doorgaan, echt magnifiek.

 

DAG 3

Vandaag hebben we een dag volledig voor ons zelf. We trekken er op uit zonder gids. Waar we eerder deze week een prachtig zicht hadden vanop tafelberg naar beneden op Camps Bay, willen we nu Camps Bay zelf gaan verkennen.

Hoe geraken we daar nu?

Wel ons hotel is gelegen in Sea Point en we wagen ons aan de wandeling naar Camps Bay. We wandelen na het ontbijt richting de kust. Als we ons richting het Zuiden bewegen langs de kust komen we automatisch in Camps Bay uit. Tijdens onze wandeling geven we onze ogen de kost. Prachtige rotsformaties verschijnen uit het water. Na ongeveer 1,5 uur gewandeld te hebben, bereiken we de mooie stranden die je op Camps Bay vindt. Dit alles is omgeven door een buurt vol met restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Je merkt al direct aan de drukte dat dit één van de plaatsen is waar je moet zijn. We genieten op het strand van het uitzicht, de zee en de warme zeebries. Alvorens terug te wandelen zoeken we ons nog eerst een leuk restaurantje uit. Ocean blue wordt het decor voor onze late lunch.

Na het opfrissen verkennen we de buurt in de nabijheid van het hotel op zoek naar een leuke plaats om nog iets te eten en te drinken. Na een korte wandeling bevinden we ons op Regent Road waar we Mojo Market vinden. Een leuke gezellige plaats met allemaal overdekte standjes met eten en drinken, het is een soort van “foodmarket”. In het midden is een podium waar de lokale bandjes zich kunnen bewijzen. Hou je van afwisseling en een beetje geroezemoes op de achtergrond is het zeker een aanrader.

 

 

DAG 4

We vatten onze laatste volledige dag in Kaapstad aan. Het is 8.00u in de morgen en onze gids pikt ons terug op. We doen vandaag de peninsula-route. We benutten deze laatste dag om nog even een glimp op te vangen van Cape Point, Cape the good hope en Boulder Beach.

Vanuit Kaapstad vertrekt de rit richting Houtbay. We houden even halt om de hier levende zeehonden te bekijken. Ze zijn al zo gewoon aan de mensen dat ze zich er niets van aantrekken als je dichter komt.

Vanuit Houtbay zetten we onze weg verder richting het zuidelijkste punt. Dit doen we door de weg naar Chapmans peak te nemen, een kronkelende weg naar boven langs de kust. Het levert mooie plaatjes op.

Na een groot half uur bereiken we de inkom van het natuurreservaat “Cape of good Hope”. Na de inkom betaald te hebben kunnen we onze weg verder zetten. We rijden naar het verzamelpunt om de vuurtoren te bezichtigen op Cape Point. Je kan de weg helemaal te voet afleggen maar met zo’n wind is dat toch lastig. We maken dan maar gebruik van het treintje, de flying dutchmen genoemd. Eénmaal boven moet je zien dat je alles wat los hangt ofwel wegbergt ofwel goed vastmaakt. Hier is echt veel wind, zelf tot op het gevaarlijke af, als je de trappen aan het nemen bent. We hebben deze wind dan toch maar getrotseerd.

Eens terug beneden is Kaap de goede Hoop maar een paar minuten verder met het busje. Het is er behoorlijk druk. Iedereen probeert hier een mooie foto te nemen als bewijs dat ze daar geweest zijn.

De laatste halte van onze Kaapstad-trip is Simonstown. Hier kan je op Boulder Beach genieten van de aanwezigheid van de pinguins. Als je het goed aanpakt kan je zelfs op een bepaald stukje samen met de pinguins op het strand of zwemmen. Zeker een leuke activiteit om te doen.

 

Als laatste willen we jullie nog een paar tips meegeven waar je tegen zeer schappelijke prijzen kan eten of drinken in en rond Kaapstad.

 

FISH MARKET CAPE TOWN

Het is een fijn restaurant aan de waterfront waar je lekkere vis-specialiteiten ofwel lekkere stoofpotjes kan nuttigen. Dit alles tegen zeer democratische prijzen. De drank is hier ook zeer goedkoop. Een flesje wijn voor een 10 euro, zelfs bier ( stella) voor omgerekend 0.9 euro voor 33cl.

west coast potjie

 

LIFE GRAND CAFE

Zeer gezellige terrassen nodigen uit om hier plaats te nemen. Supervriendelijke bediening en ook zeer schappelijk prijzen maakt dat je hier een hele dag kan doorbrengen. Dit restaurant kan je ook vinden aan de waterfront.

 

FOODMARKET

Nog een zeer gezellige plaats aan de waterfront is de foodmarket. Verschillende eet- en drankstandjes onder één dak. Van samosa’s tot spaghetti, van pizza tot hamburger, veel kan je hier vinden. Heb je graag gedroogd lokaal vlees, zoals springbok of kudu, zelfs dat kan je hier vinden. Laat het vacuum trekken en je kan het zelfs mee naar huis nemen.

 

OCEAN BLUE

Een gezellig grill-restaurant aan het strand van Camps Bay. We zijn hier zowel gegaan voor de springbok-steak als voor de kudu-steak. Man dat was lekker. Top bediening in een gezellig kader tegen een democratische prijs maakt het een top beleving. Een fles water, een fles wijn, een kudu-steak en een springbok-steak, dat alles voor een prijs van omgerekend 30 euro.

 

MOJO MARKET

Een overdekte plaats met tal van eet-en drankstandjes. In het midden is er een podium voorzien waar lokaal talent een optreden komt verzorgen. Dit kan je vinden in de regio Sea Point. Wandel richting Regent Road en je vindt het wel. Het is gelijkaardig aan de foodmarket.

 

 

Er was ook een minder restaurant wat we jullie niet mogen onthouden:

KARIBU

Dit vind je bij het uitlopen van het winkelcentrum aan de waterfront. Zeer mooie setting, maar ze zijn niet voorbereid op grote getallen bezoekers. Het eten was koud en we stuurden het terug. Achteraf kregen we dit terug met een gassmaakje aan. Bwa. We vroegen de uitleg van de manager en ter compensatie gaf hij een kopje koffie, dat niet te zuipen was.

2 Reacties on “Kaapstad en omgeving, oogverblindende taferelen.

  1. Cape Town is on my bucket list! Your tips are great and very helpful (I could understand most of the article although my Dutch is a bit limited ;-)).I love the fact that you add prices. Good stuff!

  2. Karl-Heinz,

    Cape Town really is fantastic. We have been there for only 5 days, it’s a little bit to short.
    If you don’t understand everything, try out the google-translation.
    Thanks anyway with your support.

Geef een reactie